Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


22 Eylül 2019 Pazar

YUMURTA - Alerjisi Olduğunu Düşünenlere Bir Teklifim Var



Yurtdışında bazı ülkelerde ulaşılabilen ve MS'in tedavisinde fark yaratabilen bazı imkanlar maalesef elimizde yok. Örnek olarak ülkemizde LDN'ye ulaşmanın zor olmasını verebilirim. Veya Hollanda gibi bazı avrupa ülkelerinde ve A.B.D'nin bazı eyaletlerinde özel dağıtım merkezlerinden aralarında multipl sklerozun da bulunduğu farklı rahatsızlıklar için tıbbi yönlendirme / denetim altında elde edilmesi mümkün olan çeşitli marihuana preparatlarına da ulaşamıyoruz. Birçok avrupa ülkesinde kullanımı serbest olan yine hint kenevirinden mamül Sativex isimli ilaca da ulaşamıyoruz.


Ne şikayetçi, negatif bir günümdeyim böyle! Biz imkanlarımız dahilinde olan yaşam tarzı değişikliklerine bakalım, değil mi? Bunlardan en önemlisi olan beslenmeye bakalım yine.  Hoş, etkili bazı çözümler bizim için kolay ulaşılabilir olsaydı bile beslenme konusuna dikkat etmemiz gerekirdi. 


Şeker, gluten, süt ürünleri gibi uzak durmamız gereken anti besinler ve besin gruplarından hep bahsediyorum. Besin alerjilerinizi eleme yöntemiyle belirleyip duyarlı olduğunuz besinleri de beslenmenizden çıkarmanızı sıkça öneriyorum. Eğer beslenmenize dikkat ediyorsanız, belki yumurta da şüphelendiğiniz gıdalar arasında olabilir.


Çok yakında dilimize çevrildiğini duyurduğum Wahls Protokolü'nü inceleyebildiyseniz görmüşsünüzdür : Dr. Terry Wahls kendi sağlığını düzelten yaşam tarzı değişikliklerini uygulamak isteyenlere gluten, süt ürünleri gibi alerjen olduğundan sıkça bahsedilen besin gruplarını tüketmeyi tamamıyla bırakma kuralını koyarken yumurtayı da yasaklıyor. Neden? Wahls'ın bu zengin besini yasaklama sebebi şu : kendisinin  yumurtaya şiddetli bir alerjisi varmış. Sağlığı uyguladığı besin değişiklikleri sonucu iyiye gittiği için iyileşme sürecinde beslenmesinde uyguladığı değişiklikleri klinik çalışmalarında ve kitabında aynen tekrarlıyor. Bu nedenle Wahls Protokolü'nün temelini oluşturan beslenme biçimi de yumurtasız. Dr. Wahls'a şunu sormayı çok isterdim : Acaba yumurtanın akını ve sarısını ayırarak sadece sarısını yemeyi denedi mi?




Yukarıdaki videoda kalp cerrahı. Amerikan Kalp Derneği başkanı Dr. Steven Gundry arada (25. dakikadan itibaren) yumurtadan da bahsediyor. Yumurta sarısının insanın karşılaştığı belki en mükemmel gıda olduğunu söylüyor. Bunun yanında, "Yumurtanın akını atın" diyor. 


Yumurtaya alerjim olduğunu düşünerek biriki yıl yumurta yemedim. Büyük kayıp! Neden sonra aklıma katı pişmiş yumurtanın sadece sarısını yemek ve yemek tariflerinde yumurtanın yalnızca sarısını kullanmak  geldi.


Not Yumurtayı toparlayıcı ve yapıştırıcı özelliğinden dolayı yemek yaparken özellikle kuruyemişlerden de elde edilebilen çeşitli unları veya harçları bağlamakta kullanırız. Yumurta akını beslenmenizden çıkartınca bağlayıcı olarak kahve değirmeninde çekilip sonra üstüne biraz su eklenmiş keten tohumunu kullanabilirsiniz. Suda biraz bekletilen çekilmiş keten fohumu jöleleşip yumurta akı kıvamına geliyor. Yemek ve atıştırmalık birşeyler yaparken karışımlarınızda yumurta akı yerine kullanabilirsiniz.


Yumurta Akı ve Sarısının Besin Profilleri Farklı


Yumurta sarısı zengin içerikli mükemmel bir besin. Yumurta akında proteinler ve potasyum, magnezyum, selenyum, az miktarda demir, kalsiyum mineralleri bulunuyor.

Bir gıdaya alerjimiz olması demek içindeki bazı proteinlerin bağışıklık sistemimizi alarma geçirmesi demek. Yumurta alerjisine özellikle çocukluk çağında sık rastlanıyor. Alerji hafif ya da şiddetli olabilir. Daha çok ciltte döküntü, burun tıkanıklığı, astım benzeri sıkıntılar veya sindirim sistemi sorunları yaratabiliyor. Sindirim ve bağışıklık sistemlerinin gelişmesiyle çoğu çocuk yumurta alerjisinden kurtulabiliyor. (Kaynak olarak Mayo Kliniğin aşağıdaki yazısını kullandım.)
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/egg-allergy/symptoms-causes/syc-20372115

Yumurtanın hem akında hem sarısında çeşitli proteinler bulunuyor. Alerji varsa nedeni bunlardan herhangi biri olabilir. Yine de alerjiye sebep olan protein(ler)in yumurta akında bulunması daha büyük olasılık.


Yumurtanın sarısı epey zamandır kolesterolü yükselttiği iddiasıyla beslenmenin dışına itiliyor. Kolesterol yanıltmacasından ve kolesterolün öneminden şu yazıda bahsetmiştim.


Kolesterol konusu hakkında bilgilenmek ve 1950’lerden beri doymuş yağ ile kolesterol üzerinde yaratılan kara bulutları dağıtmak isterseniz Uffe Ravnskov’un Kolesterol Gerçeği adlı kitabını okumanızı öneririm. Dr. Canan Karatay da kitaplarında kolesterolün öneminden bahsediyor.


Yumurtanın sarısı içerdiği sağlıklı yağlar, hormonlarımızın yapıtaşı kolesterol, ayrıca demir, fosfor, manganez gibi çeşitli mineraller, sinir sistemimiz için çok gerekli kolin, B6, B12 gibi B grubu vitaminlerle, yağda çözünen A, D, E, K vitaminleriyle gerçekten karşılaştığımız en zengin yiyeceklerden biri. Yumurta sarısında lutein ve zeaksantin antioksidanları da bulunuyor. Bu iki antioksidan göz sağlığı için önemli. Maküler dejenerasyon gibi göz rahatsızlıklarında hastalara verilen takviyelerde bu iki antioksidan bulunuyor.






Eğer yumurtaya alerjiniz olduğundan şüpheleniyor ve beslenmenizden bu sinir sistemi için çok değerli besini çıkartmak niyetindeyseniz, durumunuz ağır bir alerjiyi işaret etmiyorsa teklifim şu : Önce yumurtanın sadece akını elemeyi deneseniz ve bir süre böyle beslenseniz. Belki sıkıntılar sona erer. Tabii yumurtayı elemeyi düşünme noktasına gelmeden önce glutenden kurtulmuş olduğunuzu farzediyorum. Gluten birçok kişiyi etkileyen önemli bir alerjen. Özellikle sindirim sistemi ve cilt sorunlarında ilk şüphelenilmesi ve kesilmesi gereken yiyecekler gluten içeren arpa, buğday, çavdar gibi tahıllardan yapılan gıdalar ile çoğu gluten içeren hazır mamüller (mesela hazır çorba, ketçap, bisküvi vs.).

Yumurta bizim için zararsız, hatta epey yararlı, güzel bir besin. GDO'lu yemlerle beslenmemiş, mümkünse gerçekten sebest gezerek beslenmiş tavuklardan elde edilen natürel yumurtalar bulabilmeniz dileğiyle ... Fabrikasyon, market rafı ürünü yumurtalarla arada fiyat farkı olur elbet, ama sinir sistemimiz ve genel sağlığımız için değer.




Kaynaklar :