Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


15 Ocak 2015 Perşembe

Sevgili Yürütecim

Evet, evet, bu yazının D vitamini hakkında olacağını yazmıştım. Fakat hazır aklımdayken sevgili yürütecim hakkında bir yazı yazmak istiyorum. Bir seneden fazladır hayatımda bir yürüteç var. İlk zamanlarda pek kullanmadıysam da özellikle ev dışında artık hep kullandığım bir gereç.

Multipl skleroz en çok dengemi bozduğundan yürümek için yardımcı bir aparata uzun zamandır ihtiyaç duyuyordum. Belki 2009’dan beri evin dışındayken baston kullanıyordum. Evde hayat kolay. Denge sağlamak için tutunacak eşyalar, duvarlar var. İngilizce “wall walking” (duvar yürüyüşü) başka kullanımları dışında, MS hastalarının ve dengeyle ilgili sorunlar yaşayan diğer kişilerin kapalı mekanlarda denge sağlamak için duvarlar, kapı pervazları ve çevrelerindeki eşyalardan destek alarak yürümelerini tarif etmek için kullanılıyor.

Baston, dengesi ileri derecede bozuk olmayan biri için yeterli bir çözüm. Fakat dengeniz ciddi ölçüde bozuksa bastonla yapılan yürüyüş yeterince uzun süreli olmuyor. Üstelik kas-iskelet sisteminizi normale yakın bir şekilde kullanamadığınız için verimli, güzel bir yürüyüş yapamıyorsunuz.

Yürüteçten sonra hayatımda olan değişikliklerden bahsedeyim biraz. Kullandığım yürüteç iri dört tekerleği (çap : 18 cm) ve arka frenleri olan bir model. Eğimli yollardan inerken frenlerle inişinizi yavaşlatabiliyorsunuz. Beni çok rahatlatan bir özelliği de oturma yeri olması. Yürürken yorulunca veya ara vermek isteyince kendinizi emniyete almak için yürütecin (rollatörün) frenlerini de kullanarak oturuyorsunuz. Bu özelliklerinden dolayı artık daha sık ve daha uzun yürüyüşlere çıkıyorum. Sadece bastonla yürümeyi hayal edemeyeceğim eğimli yolları yürüteçle denge sorununu bertaraf etmiş olarak rahatça  inip çıkabiliyorum.

Yürüyüşleri artırmış olmanın sonucunda bacak kaslarım güçleniyor. Akciğer kapasitem artıyor. MS hastaları yaş ilerledikçe - eğer hareketsizliğe alışmışlarsa - kalp rahatsızlıklarıyla tanışabiliyorlar. Egzersizin yararları saymakla bitecek gibi değil. Kalbi iyi çalıştırması, kan dolaşımını düzene sokması,  psikolojik duruma pozitif katkısı...

Baston kullanmak, yürüteç kullanmak bazılarımıza itici gelebilir. Genç yaşta yürüme desteğine ihtiyaç duyuyor olmak çok can sıkıyor olabilir. Durumu, ihtiyaçlarımızı kabullenip yolumuza devam etmekten başka ne yapılabilir? Her durumda varolan hareket kabiliyetimizi korumaya, mümkünse artırmaya çalışmalıyız. Bu arada, beslenme değişikliği gibi genel sağlığımıza iyi gelmesi muhtemel yöntemleri de deneyecek morali, motivasyonu belki kısmen artan fiziksel veya sosyal faaliyetlerimizden alacağız. Yürüme desteği konusuna pragmatik yaklaşmak lazım. Eğer daha özgür olmamızı ve daha çok hareket etmemizi sağlayacaksa neden gerekli aparatları kullanmayalım? Çabamızı görenler, tanıdıkları başka hastaları daha çok hareket etmeye teşvik edebilir. Bu sefer örnek gösterilen çocuk olmak hiç de gıcık bir durum değil ! Sonuçta hem kendimize, hem başkalarına faydamız olur.

Yürüteçten sonra farkettiğim, bu hastalıkta hep kayıp ve düşüş yaşamak zorunda değiliz. Toparlanmak, güçlenmek de mümkün.




Not :   Kullandığım baston, Kifidis’te satılan katlanabilir bir model. Ucuna takılan tripodla benim gibi denge sorunu yaşayanlar için daha işe yarar hale geliyor.      www.kifidis.com.tr

Yürüteci  “yürüteç” veya “rollatör” kelimeleriyle aratabilirsiniz. Online satış sitelerinden sipariş edilebiliyor. Dışarıda yürüyüş için kullanacaksanız kesinlikle iri tekerlekli bir model alın. Zaten aradığınızda Türkiye’de satın alınabilecek iri tekerlekli yürüteç olarak genellikle benim de kullandığım WOLLEX marka rollatörle karşılaşıyorsunuz.