Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


1 Ağustos 2019 Perşembe

Balıkyağı

Enflamasyona Karşı Omega 3 Yağ Asitleri

Enflamasyondan bu kadar bahsettikten sonra enflamasyonla mücadelemizde en büyük desteklerimizden olan balıkyağına ve içinde bulunan Omega 3 yağ asitlerinin yararlarına bakalım.

Eğer haftada birkaç kez doğal ortamlarında tutulmuş yağlı balık tüketemiyorsak balıkyağı takviyesine ihtiyacımız  var. 

https://www.youtube.com/watch?v=ULFOSHOJ0ak  Dr. Axe Omega 3 yağ asitlerinin yararları

Yukarıdaki konuşma boyunca esansiyel (vücudun yapamadığı, dışarıdan alınmasına ihtiyaç duyulan) Omega yağlarından bahsediliyor. Omega 6 da esansiyel olduğu halde modern beslenme tarzımızda gereğinden çok daha fazla omega 6 alıyoruz.

Aslında tüketilen omega 3 yağ asitlerinin miktarı tüketilen  omega 6 yağ asidi miktarına oranla 1:1 ila 1:4 olmalı. Yani tükettiğimiz omega 6 yağ asitlerinin en az dörtte biri kadar omega 3 tüketmemiz gereķiyor.


Balık Yağı ve Omega 3 aynı şeyler mi?
Hayır. Balıkyağı omega 3 yağ asitlerinden yana zengin bir kaynak. Beslenmemizde yeralan omega3 yağ asitlerinin tükettiğimiz yiyeceklerin içinde bulunan omega 6 yağ asitlerine oranı önemli. Bu oran 1:1 (bire bir) ila 1:4 (dörtte bir) arasında olmalı. Batı toplumlarının beslenmelerinde eskiden bu oranlar yakalanıyormuş. Hala özellikle doğal balık, otlayarak beslenmiş hayvan eti tüketen topluluklar bu sağlıklı oranı yakalıyor. Fakat batı tipi modern beslenme alışkanlıklarının peşine takılanlar omega 6 yağ asitlerini içeren yağları (işlenmiş bitkisel yağlar) çok fazla tükettiği için bünyeleri fazla omega 6 tüketmenin sebep olduğu enflamasyonun yarattığı çok sayıda rahatsızlığın etkisi altında.

Fazla Omega 6'nın Zararları

Fazla omega 6 tüketmek kan basıncını yükseltir. Kanda pıhtılaşma yaratarak kalp rahatsızlıklarına ve beyìn kanamasına neden olabilir. Omega 6 yağ asitlerinden yana zengin yiyeceklerin fazla tüketilmesi vücutta su tutulması sonucunu da doğurabilir. Modern batı tipi beslenmenin yarattığı sorunlardan omega 3 tüketimiyle dengelenmeyen aşırı omega 6 tüketimi çoğu hastalığa zemin hazırladığı bilinen enflamasyona yolaçıyor.

Omega 6 yağ asitlerini en çok ayçiçek yağı gibi işlenmiş yağlardan, bunlarda kızartılan yiyeceklèrden veya bu yağlarla, transyağlarla yapılan hazır gıdalardan alıyoruz.

Doğal yollarla avlanmış sardalya gibi balıklar, özellikle soğuk sularda tutulmuş somon gibi yağlı balıklar güzel omega 3 yağ asidi kaynakları. Burada hatırda tutulması gereken nokta çiftlik balıklarının bol miktarda antibiyotik, hormon ve GDO’lu yeme maruz kalıyor olmaları. Öyle ki soğuk sulardan normal yöntemlerle avlanan somon balığı ile çiftlikte yetişeni arasında yağ ve besin profili açısından bir benzerlik kalmıyor. 

Omega 3 Yağ Asitlerinin Faydaları
- Kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır : trigliseridi düşürür; yararlarından biri ritm bozukluğunda fayda göstermesidir
- Beyin kanamasına karşı koruma sağĺar
- Duygudurumu ve hafızayı oĺumlu etķiler
- Antienflamatuardır
- Bağışıklık sìstemìni kuvvetlendirir
- Cildi güzelleştirir
- Kilo vermeye yardımcıdır
- Eklem sağlığı için iyidir
- Kemikler için yararlıdır : Osteoporoz (kemi erimesi), osteoartrit gibi rahatsızlıkları hafifletebilir, bu rahatsızlıklara yakalanma riskini azalt

Üç tip omega 3 yağ asidi   var  : ALA, EPA, DHA. Bunlardan EPA ve DHA türü omega 3 yağ asìtleri hayvansal, ALA bitkisel besinlerde bulunuyor. Depresyon ve enflamasyona karşı etkiĺi bulunan EPA. Retina sağlığı, bebeklerde retina ve beyìn gelişiminde önemli olan DHA. Size, yakınlarınızdan hamilelik planlayanlara hamilelik ve emzirme dönemlerinde omega3 takviyesi alınmasını tavsiye ederim. Tabii doktora haber vererek, danışarak.
Balık yağı sadece omega 3 yağ asitlerinden ibaret değildir. İçinde A ve D vìtaminleri ile az miktarda omega 6 bulunur.

Vejetaryen ve Veganlar için
Omega 3 yağ asitleri hayvansal gıdalar dışında ketentohumu, chia tohumu, ceviz gibi tohumlar ve kuruyemişlerin yanısıra karalahana, ıspanak gibi koyu yeşil sebzelerde bulunur. But tip kaynaklarda bulunan omega 3 ALA (Alfa Linoleik Asit) türündedir ve vücutta kullanılabilmesi için DHA veya EPA'ya dönüştürülür. Tüketilen ALA türü omega 3 yağların yüzde 5 - 20'si EPA veya DHA'ya dönüştürülebilir. Eğer omega 3'ünüzü bitkisel kaynaklardan almak niyetindeyseniz, omega 3 (ALA) içeren bitkisel yiyeceklerin miktarını bol tutmak iyi olur

Araştırmalara göre omega 3 yağ asitleri kalp krizi geçirmiş kişilerde ikinci bir kriz geçirme riskini düşürüyor ve sağlıklı kimselerde de kalp hastalığına yakalanma olasılığını azaltıyor.


Fazla Balıkyağının Olası Zararları
  • Kanama : 
Balıkyağının kan sulandırıcı olduğu unutulmamalı. Kan sulandırıcı etkisi nedeniyle kan dolaşımında pıhtı oluşması riskinni azaltır, doğru. Fakat kullandığınız ilaçlarla etkileşime girme ihtimaline karşı her muayenede doktorunuza bilgi vermelisiniz.
Eğer düzenli  olarak balıkyağı takviyesi alıyorsanız her ihtimale karşı yakınlarınızın, doktorunuzun bu durumdan haberi olsa iyi olur. Özellikle bir operasyon veya mesela dişçide yapılacak bir işlem sözkonusuysa, doktorunuzu önceden haberdar etmeniz yerinde olur. Böylece işlem ya da ameliyat öncesi gerekli görülen süre boyunca balıkyağı veya omega 3 takviyesi almazsınız.
Fazla balıkyağı tüketimi burun kanaması ve dişetlerinde kanamaya sebep olabilir.
  • Kan şekerinin yükselmesi : Bu konuda birbiriyle çelişen araştırmalar var
  • Düşük kan basıncı   
  • İshal
  • Uykusuzluk
  • Asit reflü
  • A vitamini toksisitesi





Kaynaklar :

The 150 Healthiest Foods on Earth, Jonny Bowden