Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


28 Mart 2012 Çarşamba

Dr. Sclafani

CCSVI teşhis ve tedavisini yapacak doktorlarda , merkezlerde aranması gereken bazı özellikleri nihayet anladım :

- Bilgi : hem teşhisi yapacak uzman, hem de işlemi uygulayacak doktor toplardamar fizyolojisini, kronik serebrospinal venöz yetmezlikte müdahale edilecek damarların nasıl etkilendiğini çok iyi bilmeli.

Teşhis için yapılan Doppler ultrasonografi Zamboni protokolüne uygun yapılırsa çok iyi olur.
 
- Tecrübe : MS hastalarında CCSVI için balon anjiyoplasti uygulanması yeni bir alan. İşlemi yapacak doktorun ve ekibinin tecrübesi önemli.

.- Teknoloji ve tıbbi imkanlar : Teşhis ve işlem sırasında yararlanılan teknoloji, uzmanların bu teknolojiyi kullanmadaki yetkinliği tabii çok önemli. İşlem sonrası kasığınıza yapılacak bandajın uygulanma şekli bile fark yaratıyor.


İşlem sırasında müdahale edilecek damarların görüntülenmesi gerekiyor. IVUS (intravasküler ultrasonografi) işlemi çok risksiz bir hale getiriyor. Israrla sorunuz, isteyiniz :)  Türkiye'de kalp cerrahisinde kullanılıyormuş. Biz de önemliyiz!


Mart 2012'de üçüncü kez CCSVI anjiyoplasti geçirdim. Teşhis için yapılan Doppler ultrasonografi ve Dr. Sclafani tarafından yapılan muayenenin üç saat sürdüğünü söylesem... Doppler incelemesi Zamboni protokolüne göre, yatay ve oturur pozisyondayken yapıldı. Boyun toplardamarlarındaki akış, reflü ve şüpheli kapakçıklar gözlendi.

Muayene MS semptomlarım konusunda kapsamlı soru-cevap ve fiziksel muayeneden oluşuyordu.

Gelelim işleme : MS hastalarında hastalık semptomlarına etkisi olduğu düşünülen daralmalar, ağırlıklı olarak boyunda yeralan, beyinden gelen kirli kanı taşıyan sağ ve sol juguler toplardamarlar ve göğüste bulunan, omurilikten gelen kirli kanı taşıyan azygos toplardamarlarında görülüyor. Bu patolojiye CCSVI (kronik serebrospinal venöz yetmezlik) adı veriliyor. CCSVI anjiyoplasti ise bu daralmaların uygun çapta balonlarla genişletilmesidir. İşlemde sadece vücuda kateterin girdiği sağ ya da sol kasığa lokal anestezi uygulanır. İşlem sırasında hasta kendinde olmalıdır çünkü gerektiğinde soluk alıp verme ve tutma konusunda doktorun direktiflerini uygulaması gerekir. Damarlarda acı hissetmemize neden olacak sensörler bulunmuyor. Hissedilebilecek acı damarlar içine sokulan ekipmanın diğer dokular üzerinde yarattığı baskıdan kaynaklanıyor. Dr. Sclafani ağrı hissettiğim bölgelere içeriden ağrı kesici uygulayarak işlemi minimum ağrıyla bitirmemi sağladı.

Damarlar genişletilirken kullanılan balonların genişliği çok önemli. Her hastanın damar yapısı farklı. İşlem sırasında kana verilen kontrast boya maddesi ve dışarıdan görüntüleme ekipmanları (X-ray cihazı) sayesinde incelenen bölgedeki damar genişliği ölçülüp, genişletilmek istenen bölgeye uygun balon genişliği tespit edilmeye çalışılıyor. Damar kesiti yusyuvarlak olmayabilir. Görüntüleme dar bir kesit gösteriyorsa yapılan ölçüme göre etkili olmayacak küçük çaplı bir balon seçilebilir. Görünen kesit genişse seçilen balon damara göre büyük olabilir ve şişirildiğinde damarı yırtabilir. IVUS (intravasküler ultrasonografi) bu alanda soruya mahal bırakmayan bir teknoloji. IVUS ile içeriden damar kesitinin alanı tespit ediliyor ve en uygun çapta balon böylece seçiliyor.

Özetle CCSVI anjiyoplasti geçirmek istiyorsanız bu işlemi uygulayacak doktorun yetkinliğini, tecrübesini (kaç MS hastasında CCSVI yönünde teşhis ve tedavi gerçekleştirdiğini) ve kullandığı teknolojiyi sorgulamanızı salık veririm. Bulgaristan, Polonya ve Mısır'daki seçenekler hakkında bilgim yok; fakat fırsat bulursanız Dr. Sclafani ve ekibini rahatlıkla tavsiye ederim. Bilgi, tecrübe, teknoloji, empati, şefkat... ve kiralanan tekerlekli sandalye (ihtiyaç duymasanız da kendinizi zorlamamak için)  yardımıyla New York turu..

Dr.Sclafani American Access Care isimli sağlık kuruluşunun Brooklyn şubesinde CCSVI prosedürlerinden sorumludur.