Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


30 Haziran 2011 Perşembe

Damar Daraltıcı ve Genişleticiler

CCSVI (kronik serebrospinal venöz yetmezlik) konusunu incelediniz mi? 5-6 yıl önce Dr.Zamboni tarafından MS'li insanların çoğunda, beyin ve omurilikteki kirli kanı kalbe taşıyan venlerde daralmalar görüldüğü bulundu. Bu damarlara yapılan balon anjiyoplasti sonucu MS belirtilerinde azalma gören hasta oranı %70.  CCSVI'da damar yapısı bozuluyor; yoksa damarı daraltan yağ plakları değil.

Damar yetmezliği MS'in sebeplerinden mi, yoksa sonuçlarından mı zaman içinde açıklığa kavuşacak.

CCSVI teşhisi almamış olsanız da, sözkonusu damarlarda az ya da çok daralma olduğunu varsaymanın ve damar sağlığınızı korumak için dikkatli olmanın zararı yok. Özellikle damar daraltıcı etkisi olan faktörlerden uzak durulmalı.

Ek (18 haziran 2013 ) : CCSVI anjiyoplastiden önce, damar sağlığınız için düzenli egzersiz yapmayı, kafeinle sigaradan uzak durmayı ve balıkyağı almayı öneriyorum. Anjiyoplasti ehil ellerde ve yeterli teknolojik imkanlarla yapıldığında pek risk taşımaz; yine de ... Damar sağlığı için egzersiz ve balıkyağı önerisi bir doğal sağlık uzmanından geldi.
 
Wikipedia'daki "vasoconstriction" ve "vasodilation" başlıklarında epeyce bilgi var. Bu maddelerden yararlanarak aşağıdaki listeleri oluşturdum.

Damar Daraltıcılar (vasoconstrictors)

Kronik sereprospinal venöz yetmezlikte sebebi meçhul bir şekilde damar yapısı bozulur ve damarlar yer yer daralır. Bu durumda beyin ve omurilikten düzgün drenaj sağlanamaz, daralmanın hemen üstünde göllenmeler oluşur. Hatta bazı durumlarda reflü oluşur. Beyin, venler yoluyla kendisini terkeden kan ile atardamarlarla kendisine taşınan temiz kan miktarını dengelemek zorundadır. Bu yüzden venlerin bozulması, beyne az temiz kan taşınmasına da sebep olur.

Şimdi içsel ve dışsal damar daraltıcılara bakalım.

Dışsal Damar Daraltıcılar
* Kafein : Kahve içme alışkanlığından vazgeçmek iyi olur, kafein güçlü bir damar daraltıcı.
* Sigara : Bu konuda da zararlı...
* Uyarıcılar
* Antihistaminler : Alerji ilaçlarına dikkat!
* Aşırı soğuk : Soğuk, damar daraltıcı bir faktördür. Serin ortamda olmak bize iyi gelir, ama aşırı soğuktan uzak duralım.
* Dalış : 2 atmosferin üzerinde basınç bizim için zararlı.
* Üflemeli çalgı çalmak
Bazı ilaç ve maddeleri içeren daha geniş bir liste için :
http://en.wikipedia.org/wiki/Vasoconstrictor


İçsel Damar Daraltıcılar (bazı hormonlar)
* kortizol   (stres, öfkelenmek bize iyi gelmiyor)
* adrenalin 

Damar Genişleticiler (vasodilators)
* Niacin (B3 - sadece nikotinik asit formunda) : hayvansal gıdalar, avokado, mantar, brokoli, havuç, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, domates ve ceviz gibi yağlı tohumlar hep B3 vitamini bulunduran besinler. Çeşitli beslenirsek yeterli miktarda almış oluruz.
* Heparin
* Histamin
* Kas çalışması
* Kızılötesi ışınlar
* Pycnogenol, Alpha lipoic acid
* Nitrik Oksit : vücudun üretebildiği, birçok fonksiyonun yanında damar gevşetme özelliği olan bir madde. Fazla tuz alımı, vücutta üretilen nitrik oksitten faydalanma imkanını azaltır. Bunu artırmaya çalışmayalım. beslenmebulteni.com'da MS hastalarının NO üretiminin fazla olduğunu okudum. Bunu araştırmalıyım.

Yararlanabileceğimiz Besin Tamamlayıcılar ve Yöntemler

* Güneşlenmek : sıcağa maruz kalmadan ölçülü bir şekilde güneşlenerek güneşin yaydığı  kızılötesi ışınların damar açıcı etkisinden yararlanabiliriz. (güneşlenmek D vitamini sentezlememizi de sağlar)

* Pycnogenol : çok kuvvetli bir doğal antioksidan. Pycnogenol hakkında 8 ekim tarihli yazıya bakabilirsiniz.

* Alfa Lipoik Asit (ALA) : Güçlü bir antioksidan olması ve şelasyon sağlamasının (bkz. Ağır Metaller başlıklı yazı) yanısıra damar gevşetme özelliği de var. Yalnız, vücudunuzda ağır metal birikimi varsa ALA sakınımlı kullanılmalı; çünkü ALA'nın söktüğü ağır metaller tekrar dokulara yerleşebilir. En iyisi bu konuda deneyimli bir doktorla şelasyon yapmak.
 
 
* Gevşeme teknikleri ve hafif egzersiz : stresten uzak durmalıyız. Yoga, tai chi chuen, meditasyon gibi bizi gevşetecek yöntemleri deneyebiliriz. Gevşeme yöntemleri arasında doğada vakit geçirmek, yüzmek, hoşunuza giden aktivitelerle meşgul olmak sayılabilir.
 
 
* Kafein, sigara, tuz ve stres uzak durmamız gereken şeyler.
Şu uyarıyı da yapmalıyım : damarlar daralınca tansiyon yükselir ve damarların gevşemesi tansiyonu düşürür. Damar daraltıcı faktörlerden uzak durmak her durumda iyi; fakat düşük tansiyon sizin için tehlike arzediyorsa herhangi bir damar gevşetici kullanmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.