Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


1 Haziran 2011 Çarşamba

ms ve alternatif terapiler

merhaba,
MS'le mücadele ederken denediğim alternatif terapilerden sizleri haberdar etmek istiyorum. zamanla  bulduğum ilgili dokümanları da paylaşacağım. bu hastalığın bilinmezi çok. bunu kabul eden, sizinle işbirliği yapmaya hazır bir nöroloğunuz varsa şanslısınız. araştırmalarınızla ulaştığınız bilgileri doktorunuzla paylaşın.

alternatif tedavi alternatiftir; çünkü  kronik hastalıkların standart yöntemlerle tedavisinde genellikle önemli yan etkileri olan güçlü kimyasal ilaçlar kullanılır. alternatif tedaviler, su orucunda olduğu gibi vücudun kendi kendini tamir mekanizmalarını harekete geçirmeyi hedefler veya  Hiperbarik Oksijen Terapisi gibi girişimsel olmayan, tıbbın içinde yer alan (sualtı hekimliğinin uzmanlık alanına girer) yardımcı yöntemlerdir.

kimi hasta sebebi bilinmeyen bir hastalıkta etkin tedavilerin bulunamayacağına inandığından, kimisi standart tedavi yöntemlerinden cevap alamadığı için alternatif denilen yöntemleri tercih eder. bazı hastalar da alternatif yöntemleri standart tedavinin yanında yardımcı tedavi olarak kullanır. çoğu alternatif tedavi girişimsel değildir ve ciddi sağlık riskleri barındırmaz. yine de bu yöntemleri uygulamadan önce uzman görüşü almakta, doktorunuzla tartışmakta fayda var. özellikle CCSVI anjiyoplasti gibi girişimsel yöntemleri tercih etmeden önce risklerini, tedavinin geldiği noktayı enine boyuna incelemenin yararı var.

çok vakit kaybetmeden, aşağıdakileri araştırmanızı, denemenizi öneriyorum :

- LDN (düşük doz naltrexone - low dose naltrexone)
piyasadaki bir ilacın dozunu düşürerek kullanıyorsunuz. bu, vücudunuzdaki endorfin seviyesini artırıyor. bu tedavinin MS'te atakları durdurucu etkisi gözlenmiş. bağışıklık sistemini düzenleyici etkisi olduğu düşünülüyor. daha geniş bilgi yazacağım.  şimdilik  http://www.lowdosenaltrexone.org/ incelenebilir. LDN gerçekten etkili ve denemeye değer. yan etkisi yok. dünyada ve -yavaş yavaş- Türkiye'de de birçok kullanıcısı var.

LDN üzerine yeterli sayıda araştırma yapılmadı; pozitif etkilerini gören insanların deneyimlerinden haberdar olmak için çeşitli yahoogroup'lardan, facebook'ta LDN Türkiye sayfasından yararlanabiliriz.

- HBOT (hiperbarik oksijen terapisi)
İngiltere'de 80'lerden beri MS hastaları HBOT'un MS'teki etkinliğinden haberdar. bizim için 1,5 atmosfer basınç altında (otistik çocuklar, nörolojik hastalığı olanlar için normalde kullanılan 2,5 atm değil, 1,5 atm uygulanmalı) saf oksijen solumak faydalı. İngiltere'de 10 yıl boyunca HBOT görenlerde, sekonder progresif aşamada bile stabilize olduğunu ya da durumunda iyileşme gördüğünü söyleyen hasta sayısı etkileyici.

HBOT beyinde hasar görmüş kısımların bol oksijen almasını sağlıyor, böylece tamir sürecini hızlandırıyor.

http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=1069697399892627323#editor/target=post;postID=5133683073937075979

- D vitamini : birçok MS'lide olduğu gibi D vitamini düzeyiniz çok düşük olabilir. düşük D vitamini düzeyiyle MS'in ilişkisini ortaya koyan araştırmalar var. ekvatordan uzaklaştıkça MS görülme sıklığı artıyor. siz de kandaki D vitamini seviyenizi ölçtürebilir, doktorunuzla düşük seviyeyi yukarı çekmek üzere bir strateji belirleyebilirsiniz. kullanılan D vit. hayvansal kaynaklı D3 (cholecarciferol) olursa etkili.

bu konuları daha etraflıca yazacağım. denediğim diğer yöntemler için bu sayfaya ara sıra bakın...

hakkımda : 72 doğumluyum; 2006'dan beri MS hastası, 2010'dan bu yana da progresif aşamadayım. tıp eğitimim yok, hastalıkla başetmeye çalışıyorum. amacım ulaştığım işe yarar bilgileri sizlerle paylaşmak ve ümit vadeden alternatif tedaviler konusunda araştırma yapmak, düşünmek için sizi teşvik etmek. çünkü ms şimdilik etkili bir tedavisi olmayan, sebebi bilinmeyen bir hastalık olsa da gidişatı yavaşlatmak, hatta durdurmak için deneyebileceğimiz yöntemler var.

kendinize iyi bakın. stres ve sigaradan uzak durun.