Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


15 Haziran 2011 Çarşamba

Tehlike : Ağır Metaller

Çeşitli hastalıklarda (ms, otizm vs.) ağır metallerin rolünden şüpheleniliyor. Bazı insanlar vücutlarındaki ağır metalleri daha güç atıyor ya da hiç atamıyor. Ağır metaller, yediğimiz balıkla, diğer besinlerle, soluduğumuz havayla, aşılarla, eski tip dolgular yüzünden maruz kaldığımız kurşun, civa, demir gibi elementler. Demir vücudumuz için gerekli bir element; fakat eksikliği gibi fazlası da zararlı olabilir.

MS'i kısmen CCSVI (kronik serebrospinal venöz yetmezlik) ile açıklayan teoriye göre, beyinden kirli kan yeterli ve düzgün bir biçimde atılamadığı için zamanla beyinde demir birikiyor. Demir, beyne çok zararlı. Lezyonları oluşturan bir faktör demir olabilir.

Demir eksikliği yaygın bir sorun olduğu için bazen doktorlar demir desteği vermekte aceleci davranıyor, özellikle doğumdan sonra kadınlara. Farkında olmadan akdeniz anemisi taşıyıcısı olabilirsiniz; bu da hafif anemik olmanıza sebep olabilir. Kan testinizdeki (hemogram) sonuçları doktorunuzla inceleyip talassemi (akdeniz anemisi) taşıyıcısı olmadığınızdan emin olmalı ve MS hastasıysanız beyinde demir birikme olasılığından endişelendiğinizi doktorunuzla paylaşmalısınız.

http://www.blcv.org/talasemi/tasiyicilik.aspx

Multivitaminlerdeki demir miktarı da ihtiyacınızın çok üstünde olabilir. RDA (önerilen günlük miktar) birçok vitamin ve mineralde yanıltıcı olabilir. Vücudun günlük kaybı (saç ve diğer tüylerin büyümesiyle kaybedilen miktar) 1 mg imiş. Menstrüasyon yaşındaki kadınlarda kayıp daha yüksektir. Yine de ihtiyacımız demir içeren herhangi bir multivitaminin içerdiğinden daha azdır. Yediğimiz ette, birçok sebzede bize yetecek demir var. İyi demir kaynakları, her türlü et, baklagiller, koyu yeşil sebzeler, badem, kaju, tahin... (kaynaklar :  http://www.vrg.org/nutrition/iron.htm#table2, http://ods.od.nih.gov/factsheets/iron/ ve wikipedia)

Dişlerinizde amalgam dolgu varsa, bu konuda uzman bir hekime çıkarttırıp yeni malzemelerle yenilemelisiniz. Eski tip amalgam dolgular civa içeriyor ve çıkartılması da uzmanlık istiyor.

http://www.uzmanportal.com/amalgam-nedir-amalgam-dolgunun-zararlari.html/

Büyük balıklardan ve midye gibi suyu süzerek beslenen canlılardan uzak durmalıyız. Balıklar, beslenme zincirinde üst sıralara çıktıkça bedenlerinde ömür boyu biriktirdikleri ağır metal miktarı da artar.

Bünyenizde ölçülmüş bir ağır metal birikimi varsa bu konuda deneyimli bir hekimle şelatlama (chelation) terapisine girişebilirsiniz. 


Yapabileceğimiz şey mümkün olduğunca ağır metallerden uzak durmak. Bu hava kirliliğinde ister istemez kurşun soluyoruz. Acaba trafikte çok vakit geçiren bir MS hastası hafif bir gaz maskesi kullansa işe yarar mı? Sadece düşünüyorum, ama ciddi ciddi.