Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


8 Ekim 2015 Perşembe

İYİLEŞME KRİZİ

Hayatımız boyunca çevresel ve içsel kaynaklardan toksinlerle yükleniyoruz. En başta yediklerimiz ve içtiklerimizde bulunan zararlı maddeler, vücudumuzdaki mikroorganizmalar tarafından üretilen atıklar var. Bunlara soluduğumuz havanın taşıdığı toksinleri (duşta veya havuzda soluduğumuz gaz halinde klor dahil), banyo ürünleri ve kozmetik ürünler aracılığıyla cildimizin emdiği kimyasal maddeleri, ev temizlik maddelerinden solunum ve cilt yoluyla aldığımız kimyasalları da eklemeli. Kullandığımız ilaçlar - özellikle antibiyotikler - , amalgam dolgular ve içerdikleri thimerosal (cıva) ve diğer katkı maddeleriyle aşılar ve tabii sigara… Evde ve işyerinde kullanılan eşyaların (halı, perde vs), mobilyaların, döşemelerin içerdiği petrokimyasalları, tarımda ve evde kullanılan böcek ilaçlarını da saydığımızda maruz kaldığımız toksik maddelerin listesi bitimsiz görünüyor.


Blog’da genellikle besinler yoluyla aldığımız, sağlığımıza zararlı olabilecek maddelerden ve vücudumuzu arındırmak için yararlanabileceğimiz detoks yöntemlerinden  bahsettim.  Hazır gıdalardan uzaklaşıp minimum düzeyde işlem görmüş doğal gıdalara yönelmek, çiğ sebze - meyve, yeşillik ağırlıklı beslenmek, su orucu, bentonit kiliyle kil banyosu yapmak hep vücudumuzda  detoks sürecini destekleyen, hızlandıran faaliyetler. Egzersizle veya saunada ter atmak da, hatta refleksoloji ve masaj da öyle. Yukarıdaki iç karartıcı toksin listesine yer vermemin sebebi bu arınma yöntemlerinden yararlanırken arınma sürecinde kana karışarak bir süre bize rahatsızlık verebilen etkenlerin bir listesini yapmaktı.  Evet, detoks vücutta depolanan toksinlerin yerinden oynamasına ve kana karışmasına sebep olur.  Detoks yöntemleriyle atılmak üzere yerleştikleri dokulardan sökülen toksinlerin ve detoks sonucu ölen mikroorganizmaların salgıladığı endotoksinlerin yarattığı rahatsızlıklara "iyileşme krizi" deniyor.

Jarisch - Herxheimer refleksi olarak da bilinen iyileşme krizinin şiddeti genellikle vücuttakı toksin yükünün miktarıyla doğru orantılı oluyormuş. Yani krizin ağırlığı ve süresi kişiden kişiye değişiyor. Kana karışan, cilt veya boşaltım sistemi yoluyla atılacak toksinler ne kadar fazla ve etkiliyse iyileşme krizinin şiddeti de o denli fazla olacaktır.

Toksinler en  çok vücut yağlarında depolandıkları için özellikle beslenme tarzınızı değiştirerek veya su orucuyla birkaç kilo vermeniz iyileşme krizi denilen bu rahatsızlık hissiyle tanışmanıza yol açabilir. Kist ve iyi huylu tümörler de vücudun toksinleri depolamak için seçtiği bölgelerden. Bağ dokusu da toksin depolanan bölgeler listesinin başlarında.


Peki iyileşme krizi nasıl durumlar yaratır? Aşağıda sıralananlar tipik iyileşme krizi belirtileri :
  • Yorgunluk (Birkaç gün boyunca kendinizi herzamankinden halsiz hissedebilirsiniz.)
  • İshal ya da kabızlık
  • Başağrısı, eklem ağrıları
  • Uykusuzluk ya da fazla uyuma isteği
  • Düşük seviyede ateş
  • Endişe
  • Duygudurumunda değişiklikler, huzursuzluk
  • Bulantı
  • Deride döküntü, kızarıklık veya kaşıntı gibi rahatsızlıklar
  • Burun tıkanıklığı
  • Düşük kan basıncı (düşük tansiyon)
Önceki yazıda bahsettiğim “kandidiyaz”dan şüpheleniyorsanız, bu sebeple veya genel bir arınma amacıyla detoks yapmaya başladıysanız, özellikle şekerli, tahıllı, nişastalı yiyecekleri kestiyseniz bağırsaklarda yaşayan zararlı organizmalar ölmeye başlıyor demektir. Bu tip zararlılar ölürken çeşitli toksinler serbest kalir. Bu toksinler de yukarıda sıralanan rahatsızlıklara sebep olabilir.


Detoksla toksinlerden kurtulmak, sonrasında beslenmemıze ve çevresel koşullarımıza dikkat ederek fazla toksin yüklenmemeye çalışmak arzulanır şeyler. Özellikle ilk detoks uygulamalarınızda iyileşme krizi yaşayabilirsiniz. Kısa bir süre boyunca, iyileşme krizi kendinizi önce hissettiğinizden daha kötü hissetmenize neden olabilir. Telaşa mahal yok. Bu geçici bir durum. Aşağıdaki önlemleri alarak bu dönemi daha kolay atlatabilirsiniz.
  • Bol su için, susuz kalmayın. Çözünen toksinlerin kolayca atılabilmesi için boşaltımın desteklenmesi  gerekir.
  • Eğer su orucu uygulamıyorsanız yine boşaltımı kolaylaştırmak için lifli gıdalar, daha fazla taze sebze ve yeşillik tüketin.
  • Sağlıksız ve bol katki maddesi içeren gıdaları atıştırmamak lazım. Vücut toksinlerden kurtuldukça işlenmiş ve şekerli yiyeceklere duyulan istek de azalır. Birşeyler atıştırma isteğini geçiştirmek için yine su ve bitkisel çay içmek (içlerine limon sıkılabilir) ve dikkati dağıtıcı faaliyetler (kitaplar, dergiler, filmler …) önerilebilir
  • Toksinleri cilt yoluyla da attığımızı hatırlayalım. Sık duş almak lazım. Duş sonrası cildin koruyucu tabakasının hızla yenilenmesi ve cildi nemlendirmek için vücudumuza bildik kozmetikler yerine çok az hindistancevizi yağı sürebiliriz. İçerdiği orta zincirli yağ asitleri ve antibakteriyel özelliğiyle hindistancevizi yağı bu hassas dönemde ihtiyacımız olan şey.
  • Detoks dönemimizin rahat ve stressiz geçmesi için yakınlarımızdan yardım alalım.


Kendinizi halsiz ve huzursuz hissettiğinizde detoks sonunda beklenen şu genel kazanımları, belki daha fazlasını elde edebileceğinizi düşünüp kendinize moral verebilirsiniz :


  • sindirimde iyileşme
  • bağışıklık sisteminde güçlenme
  • daha düzgün bir dolaşım
  • Eklem ve kas ağrılarının azalması hatta geçmesi
  • Yükselen enerji düzeyi
  • zihnin açılması ve ruhsal durumda denge
  • iyilik hissinde artış


Eğer rahatsızlıklarınızın sebebinin iyileşme krizi olduğunu farkettiyseniz, bunun geçici bir süreç olduğunu ve aslında toksinlerden kurtulmakta olduğunuz anlamına geldiğini unutmayın. İyileşme krizi iyileşmeden önce yaşanan kısa bir kötüleşme dönemidir.



Kaynaklar :