Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


6 Haziran 2011 Pazartesi

Beslenme - Yaşamak için Ye

Beslenme çok önemli. Bağışıklık sistemimizin büyük kısmını barsaklarımız oluşturuyor. Barsaklarımız iyi durumda olursa biz de kendimizi daha iyi hissederiz.
Çölyak hastalığı gibi bazı hastalıklarda vücudun neye tepki verdiği biliniyor. Biz farkında olmadan bize dokunan, hatta belki hastalığımıza katkıda bulunan şeyleri yiyoruz. MS, depresyonu da beraberinde getirdiği için daha çok yiyoruz.

Diyetlerini değiştirerek MS'le başetmeye çalışan insanlar Swank diyeti, Best Bet gibi çeşitli besin gruplarını diyetten çıkarmaya dayanan yöntemler deniyorlar.

Size bir kitap önereceğim : Yaşamak için Ye. Yazarı Dr. Joel Fuhrman, önsöz Dr. Mehmet Öz. Beslenme üzerine doğru sandığımız yanlışlardan kurtulmak için... Daha doğru bir beslenme düzenine geçip kalp-damar hastalıkları, diyabet vs. hastalıklardan korunmak için... Hedefimiz o olmasa da diyetimizi değiştirmek (sebze, meyve, baklagil ağırlıklı beslenerek) fazla kilolardan kurtulmamızı sağlayacak. Eğer benim gibi yürüme zorluğu yaşıyorsanız, hafif bir bedeni hareket ettirmeye çalışmak daha kolay. Yabana atmamalı. Gerçekten önemli bir kitap.

Özetle Dr. Joel Fuhrman'dan etkilenerek üç senedir eşimle beraber uyguladığımız beslenme biçimini anlatıyorum : gluten (tahıl, özellikle buğday) yani ekmek, makarna, börek çörek yok. Süt, peynir vs.yok. Hayvansal ürünler çok az miktarda tüketiliyor. Şeker yok. Tuz çok az kullanılıyor. Ağır metal (civa vs.) içerdikleri için midye gibi deniz dibi canlıları ve büyük balıklar da (kalkan, kılıç, orkinos, ton vs) liste dışı...Peki, ne yiyebiliriz? Bol bol sebze, meyve, baklagil, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar (tuzsuz olmak koşuluyla). Evet, böyle yaşanıyor, alışıyor insan.  http://www.drfuhrman.com/ adresinde doktorun sitesi var. Kitabı lütfen okuyun. Doğru beslenmeyle birçok hastalığın önlenebileceğine inanıyorum.

Radikal bir değişim. İsterseniz şüpheli gıdaları (gluten, süt ürünleri...) sırayla, ama tamamen kesip birkaç ay durumunuzu, alerjilerinizi (varsa tabii) gözleyebilirsiniz. Bu süreçte en büyük yardımcınız güçlü bir blender olabilir. Her türlü mevsim meyvesini biraz buzla blender'da karıştırıp kendinize güzel smoothie'ler hazırlarsınız. Blender'la leziz çorbalar, soslar da hazırlarsınız. Bir de yoldan çıkarıcı gıdaları evde bulundurmamak kolaylık sağlar. Bu işe ailece girişmek en iyisi.

!!! DİKKAT !!! Eğer hayvansal ürün tüketiminiz çok azsa B12 vitamini düzeyiniz düşebilir. B12 sadece hayvansal gıdalarda ve spirulina gibi bazı yosunlarda var. Kanınızdaki B12 düzeyini ölçtürüp bir B12 desteği alabilirsiniz, çok düşükse doktorunuzun desteğiyle normal düzeye çekebillirsiniz.  B12 bizim için özellikle önemli, bilirsiniz.

Yine etle ilgili bir konu ... Daha sonra bahsedeceğim bir doktor, beslenmeme dikkat etmemi, market tavuğu yemememi söyledi. Hayvanlar kötü koşullarda, antibiyotik ve hormon yüklenerek yetişiyorlar. Kendi stresimiz bize yeter, bir de yediklerimiz stres içinde hayvanlar olursa! Et yiyeceksem kuzu eti yememi önerdi aynı doktor. Çocuğuma da kuzu eti ve organik tavuk veriyorum.

Benim açımdan : eskisi gibi beslenseydim, MS yönünden daha mı kötü olurdu durumum bilmiyorum. Ama glutene , süte, yumurtaya allerjim olduğuna eminim. Bu besinleri diyetimden çıkarınca her türlü cilt problemim düzeldi. Cilt ve sindirim sistemi besin allerjisine çabuk ve sık tepki verdiği için bu bir gösterge aslında. Bir besine allerjimiz olması, o besin içindeki bir veya daha fazla proteinin bağışıklık sistemini irite ettiği anlamına gelir. Besin allerjisi konusunda referans : http://bulentsekerel.com/bilgilendirme.aspx


MS gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında da barsak iritasyonu ve barsak geçirgenliğinin artması sonucu kana kısmen parçalanmış bazı proteinlerin (inek sütü proteinleri gibi) geçmesinin bir rolü olabilir.
http://www.direct-ms.org/leakygut.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9011463

Önemli not : Dr. Fuhrman'ın diyetini hala büyük ölçüde önermekle beraber "taş devri diyetine" daha çok yaklaşıyorum artık. Sebep : baklagiller de biz MS hastaları için gluten ve inek sütü proteinleri gibi allerjen olabilir. Daha az tüketmeye, et tüketimimi de arttırmaya karar verdim. Biraz daha okuma, inceleme yapıp bu konuda yeni edindiğim bilgileri paylaşacağım. Bu arada 5/4/2012 tarihli yazımda bahsettiğim Prof. Dr. Ahmet Aydın'ın önerdiği beslenme değişikliklerini yapmanızı, Fuhrman'ın kitabını da yardımcı kaynak olarak okumanızı öneriyorum.