Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


3 Ekim 2017 Salı

LDN Hazırlamak için Temel İlaç Naltrekson Arayan Okurlara









Düşük Doz Naltrekson (LDN) tedavisini denemek isteyen, bu amaçla temel ilaç Ethylex'i (Türkiye'de bu adla satılıyordu) tedarik etmeye çalışan epey kronik bağışıklık sistemi hastası var. Bu kadar basit, etkili ve hesaplı bir çözüm olanağından mahrum bırakıldığımız için ben de üzgün ve öfkeliyim. Naltrekson arayışında olanlara ilaç sağlayarak yardım etmem çok açıdan mümkün değil. En başta blog'daki amacım kronik bağışıklık sistemi hastalıkları, özellikle MS konusunda yaptığım araştırmaları sizlerle paylaşmak.

Yapabileceğim tek şey ilacı elde etmek için kullanılabilecek yolları anlatmak. Sonrası sizin çabanıza kalıyor. Son zamanlarda MS hastalarını LDN ile tedavi eden bazı nörologlardan bahsedildiğini duyuyorum. En sağlam yol, naltreksonu böyle bir doktorun sizi yönlendirmesiyle almak.  Denemenizde sizi destekleyen - tercihen bu konuda tecrübeli bir nörolog veya fonksiyonel tıp doktoru - ilaç dozajını belirlemede ve birçok konuda size yardım eder. 

Hollanda'da veya yakınlarında yaşıyorsanız şanslısınız : Doğru anladıysam, o ülkede nörologlar MS hastalığının tedavisinde ilk seçenek olarak zaten LDN'yi tercih ediyormuş. Masal gibi ! Neyse, ülke gerçeklerine dönelim. 

Benim şimdiye dek naltreksona ulaşmak için kullandığım yöntem (bir sevgili arkadaşın naltrekson muadili Nalorex'i güçlük yaşayarak, fedakarlıkla Yunanistan'dan göndermesi ve ilacı Amerika'dan ısmarlayıp [gümrük sorununu aşmak için] Amerika'dan gelen bir arkadaşın oradaki adresine göndertmek  dışında )  şöyle :


Ethylex'i aile hekiminize, pratisyen bir doktora (çünkü beyaz reçeteli), zorlanırsanız bir psikiyatra yazdırın. Doktorunuza, biyomedikal araştırmaların olduğu dev veritabanlarında arama yapan pubmed'de LDN'nin bağışıklık sistemi hastalıkları üzerindeki başarısını gösteren çok sayıda araştırma olduğunu rahatlıkla söyleyebilirsiniz.



Reçetenin üzerine ilacın bedelini sizin ödeyeceğinizi yazarsanız TEB (eczacılar birliği) ilacı kısa zamanda adresinize gönderiyor. Aşağıdaki bağlantıda İLAÇ BEDELİNİ KENDİLERİ ÖDEYECEK HASTALAR İÇİN başlığına bakın. Orada yazdığına göre REÇETE, NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ, İLACIN GÖNDERİLECEĞİ ADRES VE CEP TELEFONU MUMARASI lazım. Bunları TEB'e fakslamanız yeterli. Cep telefonu numaranız önemli; çünkü ilaç bedeli mesajla bildirilecek, sonra ödeme dekontunuzu mesajda belirtilen faks numarasına gönderiyorsunuz.
ÇOK ÖNEMLİ :
Reçetenin üzerine şöyle yazmanız lazım "İlaç bedelini kendim karşılayacağım."
Altına adınızı ve imzanızı da ekleyin.
İlacın bedelini SGK'nın karşılaması için sağlık kurulu raporu gerekiyor.


Reçetenin tanı bölümüne gelince... Ethylex maalesef nörolojik rahatsızlıklarda TEB'in bedelini karşıladığı ilaçlardan değil. Bağımlılık tedavisinde kullanılan bir ilaç olduğu için tanı olarak bağımlılık düşündüren birşey yazılması lazım. (Mesela alkolizm için ilaç bedelini muhtemelen devlet karşılar; ama AMATEM'in devreye sokulması gerekiyor diye duydum.)

Çözüm şimdilik ilaç bedelini kendi kendimize karşılamak olarak görünüyor. Ücreti kendiniz karşılayacaksanız  tanı bölümüne bağımlılık düşündüren birşey yazılabilir (çünkü ilaç esas olarak bağımlılık [alkolizm gibi] tedavisinde kullanılan bir ilaç). Belki 'immün sistem hastalığı' açıklaması da dozaja 3 mg. yazıldığında kabul edilir. Denemedim, bilemiyorum.




Sipariş üzerine kutuda 28 adet 50 mg.'lık naltexone tableti bulunan Ethylex (veya muadili) gelecek. Maliyeti - doğru hatırlıyorsam - 34 EUR. Bir kutu ilaç, düşük doz naltrexone olarak kullanıldığında sekiz-on ay civarı yeterli olur. Uyarı : Bildiğim kadarıyla LDN tedavisinde kullanılan en yüksek doz 4,5 mg. Daha üstüne çıkılırsa - adı üstünde - artık "Düşük Doz Naltrekson" tedavisi olmaz uyguladığınız, beklenebilecek faydayı göremezsiniz.

İlaç size ulaştıktan sonra anlaştığınız bir eczacıya LDN'yi tercih ettiğiniz dozda hazırlatabilirsiniz. Şu yazıda anlattığım şekilde, 50 mg'lık hapı suda çözdürerek evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz.


LDN'niz hazırsa yapılacak tek şey her gece uyumadan önce (21:30 - 24:00 arası) LDN'nizi almak.

Peki LDN Kullanmaya Başladıktan Sonra Ne Zaman Sonuç Alırım?

Öncelikle birdenbire büyük farklar beklememek lazım. Düşük Doz Naltrekson tedavisi MS'i ortadan kaldırmaz, sizi iyileştirmez. Gerçekleşmesini umduğumuz, hastalığın ilerlemesini durdurmayı başarmak. Standart MS ilaçlarında amaç atak sayısını azaltmak, kötüye gidişi yavaşlatmak değil mi? LDN'nin vaat ettiği şey biraz farklı!

Fark görmeye başlayacağınız kesin bir tarih vermek gerçekçi olmaz. Size özel bir zamanlama sözkonusu. Kimi insan 7-10 gün içinde bir fark görür .(Benim tecrübem böyle oldu; çünkü düşük doz naltrekson kullanmaya başladığımda ciddi bir doğum sonrası atağı geçiriyordum. LDN'nin fark yarattığını gördüm ve kullanmaya devam ettim.) LDN kullanımından fayda görüldüğünün anlaşılması bazen daha çok zaman (birkaç ay) alabilir. Üstelik net bir fark görmeseniz de kullanmaya devam etmekte fayda var. Çünkü asıl soru : ataklar duracak mı? Kognitif (algı ve zihinle ilgili) zorluklar yaşıyorsanız, fayda görüp görmediğinizi yakınlarınız daha rahat farkedebilir. Spastisite sorunu yaşıyorsanız bu konuyu da değerlendirmeye alın, ilaç kullanımı öncesi nasıldınız, birkaç ay sonra nasılsınız? LDN'nin MS'le ilgli spastisite üzerindeki pozitif etkilerinin kaydedildiği, İtalya'da yapılmış bilimsel bir çalışma var.

LDN kullanımından aldığınız cevap konusunda en önemli ölçüt : Ataklarınız devam ediyor mu? Çoğu MS hastası LDN sayesinde yeni atak geçirmediğini söylüyor.

Düşük doz naltrekson tedavisi konusunda, LDN'nin MS hastaları üzerindeki etkisini 1980'lerde keşfetmiş olan Dr.Bihari hayattayken hazırlanmış muhtemelen ilk sitede MS ve LDN kullanımı hakkında yazanlar :

http://www.lowdosenaltrexone.org/ldn_and_ms.htm


Ya Daha Sonra?

MS'in ilerlemesini durdurma ihtimali müthiş bir şey. Eğer LDN kullanarak hastalığı durdurabilirseniz, sonrasında varolan bazı kayıplarınızı gidermeye, güçlenmeye çalışmak (beslenme değişikliği, sigarayı bırakmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri, egzersiz yoluyla vs.) artık size kalıyor.
Naltreksona ulaşma çabası (keşke böyle uğraşmak zorunda kalmasaydık), sonucuna değer. Beslenme tarzı değişiklikleri, kahve, sigara vs. alışkanlıklardan vazgeçmek, halihazırda egzersizin yaşamınızda yeri yoksa spor yapma alışkanlığı kazanmak için kendinizi zorlamak konularında size söyleyeceğim, zaman zaman kendime hatırlattığım kısa ama çarpıcı, iradesinin zayıladığı anlarda insanı kendine getiren bir söz var : oğluma öğrettiğim ilk ingilizce atasözü No pain, no gain (Emeksiz yemek / Zahmetsiz rahmet olmaz).