Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


11 Ocak 2013 Cuma

İlaç sektörünün Yeni Başarısı : Bebeler Hepatit A Aşısı Olacak

Aşılar hakkında yakında daha kapsamlı bir yazı yazacağım. Sabahın üçü, aşağıdaki bilgileri sizinle paylaşmak için sabırsızlandım.

En son aşı kampanyası hepatit A içinmiş. Öğrenir öğrenmez yaptığım araştırmaya göre hepatit A akut (kronik olmayıp geçen, ömür boyu sürmeyen) bir viral karaciğer hastalığı. Hasta birinin dışkısıyla temas sonucu veya kan yoluyla bulaşıyor genelde. Hepatit A virüsüyle kirlenmiş yiyecek veya su tüketimiyle bulaştığı daha nadir görülürmüş. Semptomları :

- Yorgunluk
- Kaşıntı
- İştahsızlık
- Sarılık
- Düşük ateş
- Bulantı ve kusma
- Açık renk, kil rengi dışkı
- İshal

Altı yaşın altındaki çocukların %90'ı hastalık belirtisi göstermezmiş. Bazı çocuklarda hafif ishal görülürmüş. Dışkılarında bulunan virüsle hastalığı bulaştırabilirlermiş. kaynak : http://children.webmd.com/vaccines/hepatitis-a-and-b-vaccines

Dr.Sears The Vaccine Book - Aşı Kitabı'nda, bebeklerin ve 6 yaşa kadar çocukların çoğunda belirti görülmediğini yinelerken,  geri kalan çocukların hastalığı hafif ishalle atlattıklarını,  6-12 yaş arasında belirtilerin hafif şiddette yaşandığını anlatıyor. Virüsten etkilenen ergenlerin, gençlerin ve yetişkinlerin daha ağır seyreden ishaller geçirdiğini söylüyor. Çoğu vaka, üç hafta içinde iyileşirken, bazı seyrek görülen vakalarda belirtiler altı ay boyunca zaman zaman nüksedebiliyormuş.

Aşağıdaki bilgiler de şu kaynaktan :

Hastaların %85'i ilk üç ay içerisinde düzeliyor, neredeyse hepsi ilk 6 ay içerisinde iyileşiyor. Hastalığın belli bir tedavisi yok, süresini dolduruyor ve geçiyor. Ölüm riski düşük ve daha çok, kronik karaciğer hastaları ve yaşlılar için geçerli.

Hastalanınca yapılması önerilen, dinlenmek, alkol ve yağ gibi karaciğeri yoran yiyecek/içeceklerden uzak durmak.

Hastalığın bulaşma yolları aşağıdaki listede; bunlardan biri siz veya bebeğiniz için geçerli mi?
- hepatit A virüsü taşıyan dışkıyla temas etmiş yiyecek ve su tüketirseniz (hepatit A meyve, sebze, kabuklu deniz hayvanları, buz ve su aracılığıyla bulaşabilir.)
- hepatit A virüsü taşıyan (hasta) bir kimsenin kanı veya dışkısıyla temas ettiyseniz (kan nakli veya temas yoluyla)
- hepatit A hastası bir kimse tuvalete gider, ellerini yıkamaz, daha sonra eşyalar ve yiyeceklere dokunursa, bu şekilde size bulaştırma riski varsa
- Oral - anal yollardan seksüel temasta bulunduysanız (herhalde iyi tanımadığınız kişiler kastedilmiş)

Risk faktörleri :
- Uluslararası seyahat, özellikle Asya, orta veya Güney Amerika'ya
- damardan uyuşturucu kullanımı
- bakım evinde, rehabilitasyon merkezinde yaşamak
- sağlık hizmetlerinde, kanalizasyon, besin endüstrisinde çalışıyor olmak

Bu kaynak hakkında bilgi :
Pubmed : Amerika'nın Milli Biyoteknoloji Enformasyon Merkezinin (NCBI) eriştiği biyomedikal konular üzerine yayınların toplandığı bir veritabanı.

Dr. Robert Sears da The Vaccine Book - Aşı Kitabı'nda hepatit A'yla ilgili önemli bilgiler vermiş. Öncelikle, bazen denizlere kanalizasyon boşaltılması yüzünden sahillerin hepatit A virüsüyle kirlendiğini yazmış. Üçüncü dünya ülkelerinde sıklıkla içmesuyu kaynaklarına hepatit A virüsü bulaştığını yazmış sonra. Bu nedenle bu ülkelerde yaşayan çoğu çocuk, hastalıktan etkilenmeyecek kadar küçük yaştayken hastalığa yakalanıyor ve hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanmış oluyor. Denizlerimize kanalizasyon boşaltıldığı ve içmesuyu kaynaklarımızın, su borularımızın temizliği çok şüpheli olduğu için sevineceğim hiç aklıma gelmezdi.

Dr. Sears'ın kitabından AŞI NASIL YAPILIYOR başlığında yazanları alıntılıyorum :
Hepatit A aşısında iki marka var : Merck'in ürettiği Vaqta ve GlaxoSmithKline'dan Havrix. İki aşının üretim yöntemleri birbirine çok benzese de içerikleri arasında bazı farklar var. Aşağıda bu farklar anlatılıyor.

Zayıflatılmış bir hepatit A virüsü türü, (human diploid fibroblast denilen laboratuvar ortamında yaşamak için modifiye edilmiş) insan hücrelerinde büyütülüp çoğaltılıyor. ... Enfeksiyona yol açmaması amacıyla Hepatit A virüsünü etkisiz hale getirmek için Formalin (formaldehide çok benzer bir kimyasal) ekleniyor. Aşının daha etkili olması için Alüminyum ekleniyor. ...

En son elde edilen aşı solüsyonunda neler var?

Aşıda Hepatit A virüsü, Alüminyum (her dozda 250 mikrogram), Tuz çözeltisi bulunuyor.

İki aşı markasının içeriği arasında çok az fark var. Vaqta'nın (Merck) içeriğinde şunlar bulunuyor :
- İnsan hücrelerinden DNA ve protein kalıntıları
- İnsan hücrelerini beslemekte kullanılan inek kanı proteinleri
- Formaldehid
- Sodyum borat (asitliği azaltmak için)
- Eser miktarda kimyasal kalıntıları (kimyasallar açıklanmamış)

Havrix (GlaxoSmithKline) temel içeriğe şunları ekliyor :
- Koruyucu olarak 2-Fenoxi ethanol (%0.5)
- Üretimde insan hücrelerini beslemekte kullanılmış olan amino asitler (%0.3)
- Polisorbat 20 (25 mikrogram)
- Formalin
- İnsan hücrelerinden protein kalıntıları
- Neomisin : hücre kültürünü steril tutmak için kullanılan bir antibiyotik (çok düşük miktarda)

Bu bileşenlerden tartışmalı olan var mı?

- Alüminyum
- Formaldehid
- Vaqta markasındaki inek kanı proteinleri
- Havrix markasındaki insan hücresi proteinleri
- Havrix'te bulunan 2-fenoxi ethanol ve polisorbat 20

Hepatit A Aşısının Yan etkileri Ne?

... Vaqta markasının 700 bebek üzerinde yapılan başlangıç seviyesi güvenlik denemelerinde ,12-23 ay arasındaki bebeklerin %1'i nöbet gerçirdi. Aynı dönemde başka aşılar da yapıldığı için ilgisi varsa da hangi aşının nöbetlerle ilişkili olduğu bilinmiyor. İki yaş ve üzerindeki çocuklara hepatit A aşısı yapıldığında nöbet daha az sıklıkla görüldü. Aşının önceden iki yaşına kadar tavsiye edilmemesi bu yüzden olabilir. Fakat şimdi, uzmanlar nöbet riskinin, aşının 12. ayda verilmesine izin verilecek kadar düşük olduğunu düşünüyor.

Çok nadir olarak, Guillain-Barre sendromu (MS benzeri semptomları ve periferal-çevresel sinir sisteminde etkili tutulumları olan, göğüsteki sinirleri tutarsa solunum yetersizliğine bağlı ölüm riski yaratabilen bir otoimmün hastalık), ensefalit (beyin iltihabı), ensefalopati (beyinde fonksiyon bozukluğu), sinir sistemi problemleri ve multipl skleroz bildirilmiştir. ...

Aşılar konusunda sorular sormamızın, tartışmamızın vakti çoktan geldi. "Zorunlu" aşı programındaki aşılar ne kadar "zorunlu" acaba? Başka ülkelerde tartışmalar, eylemler yapılıyor; şöyle sonuçları olabiliyor bunların : Fransa'da Hepatit B aşısı zorunlu aşı programından çıkarılıyor mesela.

Türkiye'de daha yeni doğmuş, üstelik sezaryenle hepatit B taşıyıcısı olmayan bir anneden doğmuş bebeğe doğumdan hemen sonra ebeveyninin rızası alınmadan yapılan ilk aşı hepatit B. Ki - daha sonra bahsedeceğim - hepatit B en netameli aşılardan ve hepatit A'da Dr. Sears tarafından sayılan düşük olasılıklı riskler bu aşıda daha sık rastlanır hale geliyor.

Hepatit B, hepatit A ... Sonra bunun kızamık aşısı var, her yıl grip aşıları var, vajinal kanser aşısı, domuz gribi aşısı... Liste uzar gider.

Çocuğumuza, o sıra kampanyası yapılan bir aşıyı veya herhangi bir aşıyı yaptıralım mı, diye düşünürken şunları akılda bulundurmalıyız :
* Zorunlu aşı kampanyasındaki aşıların zorunlu olmasının en önemli sebebi olabildiğince çok çocuğu aşılayıp zorunlu aşılar listesinde aşısı bulunan hastalıkların rastlanma sıklığını azaltmak, mümkünse hastalığı silmek.
* sözkonusu hastalığın ölüm riski, sekel bırakma riski nedir?
* yapılacak aşının getirdiği riskler neler? içeriğinde neler var?

Bir aşının olası etkisi 5-10 yıl sonraya kadar takip edilmiyor; sadece aşıdan hemen sonra gerçekleşen reaksiyonlar aşıyla ilişkili görülüyor, o da bazen.

Daha yazılacak şeyler var bu konuda. Aşılar maalesef bir başka tabu bizim için.