Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


26 Ekim 2018 Cuma

LDN Research Trust'dan LDN Konulu Belgesel

LDN Research Trust 2004 yılında İngiltere'de kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir organizasyon. Yine mi LDN! 

LDN (düşük doz naltrekson) konusundan ne kadar bahsetsem az. Yan etkisi çok az, ucuz,  vücudun zaten salgıladığı endorfin miktarını artıran, böylece bağışıklık sistemini düzenleyerek romatoid artrit, MS, fibromiyalji, Crohn ve diğer enflamatuar bağırsak hastalıkları, Sjögren sendromu, skleroderma, otizm, çeşitli kanser türleri gibi çok geniş bir yelpazede yer alan otoimmün rahatsızlıklarda hastanın durumunu farklı ölçülerde iyiye götürebilen bir ilaç. LDN'nin herkeste işe yarayacağı iddia edilemez; fakat hastalara yan etkisi bol, pahalı ve herkeste etkili olamayacak ilaçlardan önce bir seçenek olarak sunulması gerekir. Hasta ilaca ulaşabilmeli ve tercihen doktoruyla birlikte ilacı deneyebilmeli. Bu basit çözüme bir şans verilmeli. Belki tek başına, belki diğer konvansiyonel tedavilerle birlikte işe yarayacak.

LDN konusunda hastalar gibi doktorlar da bilgi sahibi değil. LDN'yi gündeme getirdiğinizde "hakkında yeterli bilimsel çalışma yok" cevabını almanız kuvvetle muhtemel. 

Doktorların meraklı olup, kendilerine verilen bilgilerle yetinmemelerini, LDN'yi ve işleyiş mekanizmasını araştırmalarını isterdim. Bu da LDN tedavisi diye bir yöntemin varlığının duyulmasına bağlı. LDN üzerine yapılan araştırma sayısı artmalı; daha önemlisi araştırma sonuçları duyurulmalı.

Çok daha fazla doktor ve hasta ilacın potansiyeli hakkında bilgi sahibi olmalı. Aşağıda araştırmacı ve fonksiyonel tıp uzmanı Chris Kresser LDN'nin işleyiş mekanızmasını anlatıyor. LDN öncelikle T-Reg hücreleri aracılığıyla bağışıklık sistemini düzenliyor. Yeni keşfedilen bir işlevi de merkezi sinir sistemindeki enflamasyonu azaltması. LDN'nin bunca farklı görünümlerde hastalıkta işe yaramasının sırrı burada.

https://www.youtube.com/watch?v=l8sWzoLtop4

LDN hakkında araştırma yok denemez. Bilimsel çalışmalar var ve sayıca giderek artıyor. Pubmed veritabanında LDN kısaltmasıyla arama yaptığınızda LDN'nin tek başına veya konvansiyonel tedavilerle birlikte enflamatuar hastalıklar, nöropati, Crohn, hatta bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanıldığında başarılı olunduğunu gösteren çok sayıda araştırmaya ulaşıyorsunuz.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

LDN Research Trust'ın amacı geniş ölçekli bilimsel araştırmaların yapılabilmesini sağlamak. Bunun için para toplamaya çalışıyorlar. Multimilyon dolarlık ilaç araştırmalarını ilaç firmaları yürütünce LDN gibi çözümlerin şansı olamıyor. LDN Research Trust kendilerine yapılacak en ufak miktarda bağışın bile işe yarayacağını hatırlatıyor. Bu arada LDN Research Trust kurulduğundan beri binlerce insanın LDN kullanmasını sağlamış. Hastaların LDN reçete eden doktorlara ve LDN hazırlayan eczanelere ulaşmalarını sağlamak yardımcı oldukları en önemli konular.

İşte LDN Research Trust'ın yaptığı belgesel. Doktorlar, hastalar, hasta yakınları LDN ile ilgili tecrübelerinden, fibromiyaljiden, otizmden, gördükleri pozitif etkilerden bahsediyorlar.

https://www.youtube.com/watch?v=FDCn0JWv6Io


LDN ilaç sektörünün kar edebileceği bir ilaç değil. 80'lerde etken madde naltrekson üzerindeki patentin süresi dolmuş. Anaakım medyanın büyük para kaynaklarından birini (ABD'de durum böyleymiş) küstürmek pahasına LDN'yi ve potansiyelini anlatan haberler yayınlamasını bekleyemeyiz. Görünen o ki düşük doz naltreksonu duyurmada  etkili olacak yol tedavinin pozitif etkilerini gören doktor ve hastaların deneyimlerini kulaktan kulağa veya sosyal medya, net'teki yayınları aracılığıyla paylaşmaları. İyi ki internet var. Belki bir gün bir yerlerde şöyle bir başlık görürüz : Sosyal Medyanın İlaç Devlerine Karşı Zaferi !