Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


2 Kasım 2013 Cumartesi

Ginseng

Yorgunluk, birçok MS hastasına göre multipl sklerozun yaşam kalitesini en çok düşüren yönlerinden biri. Yorgunluğu azalttığı iddia edilen doğal gıda takviyelerinden biri ginseng.
 
Ginsengin enerji seviyesini artırdığı, yorgunluğu azalttığı söyleniyor. Farklı ginseng türleri arasında en bilineni asya ginsengi (panax ginseng). Tam olarak anlaşılmamış olmakla beraber, Asya ginsengindeki etken maddenin steroid benzeri ginsenosid maddesi olduğu sanılıyor. Bu madde bağışıklık sistemini uyardığı için asya ginsenginin MS hastalarında kullanıma uygun olup olmadığı konusu muğlak. Diğer çok bilinen ginseng türü de Sibirya ginsengi. Aslında, bu farklı bir bitki olmasına rağmen asya ginsengiyle benzer etkilere sahipmiş. Ginseng türleri bazı MS hastalarında yorgunluğu tetikleyebileceği ve ilaç etkileşimlerine sebep olabileceği için kullanılmaları sakıncalı olabilir. Kan sulandırıcı kullanan veya ameliyata hazırlanan kişilerin ginseng kullanmaması gerektiği yazıyor bu sitede :
 
Ginsengin MS semptomlarını (yorgunluğu) hafifletmekte faydalı olabileceğine dair yayınlar da var. Aşağıdaki bağlantıdan ulaşacağınız Pubmed yayını, altmış MS hastası üzerinde yapılan üç aylık bir çalışmadan bahsediyor. Bu çalışmada, ginseng kullanan hasta grubuyla plasebo kullanan hasta grubunun durumları değerlendirildiğinde, ginsengin yorgunluğu azaltıcı, yaşam kalitesini artırıcı etkiye sahip olduğu sonucuna varılmış. Yayında, ginsengin etkisinin anlaşılması için daha çok sayıda araştırmaya ihtiyaç olduğu da belirtilmiş.

 
Kaynaklar :