Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


9 Temmuz 2011 Cumartesi

HBOT - Hiperbarik Oksijen Terapisi

Önemli not : Hiperbarik Oksijen Terapisi kesinlikle ozon tedavisi değildir ve girişimsel bir tedavi değildir. Hiperbarik Oksijen Tedavisi 1,5 veya 2,5 atmosfer basınç altında (özel basınç odasında) maskeyle saf oksijen solumaktır ve 80'li yıllardan beri (otuz yıldan fazladır) MS'te uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ozon terapisi hakkında bir bilgim yok. HBOT ile ilgilenirseniz bulunduğunuz ilde Hiperbarik Oksijen Merkezi bulunup bulunmadığını araştırın.

Hiperbarik oksijen terapisinin MS tedavisinde kullanılması 70'lerin sonlarında Dr. Richard A. Neubauer tarafından gündeme getirildi. Neubauer, hiperbarik oksijen terapisinin MS için tam bir tedavi sağlamadığının farkındaydı; fakat HBOT MS hastalarına belirtiler açısından rahatlama getirebiliyor ve hastalığın ilerleme hızını düşürüp bir kısım hastada ilerlemeyi durdurabiliyordu. HBO terapisinin pozitif etkilerini Dr.Neubauer sayesinde öğrenen ve kendisi de MS hastalarını HBOT ile tedavi etmeye başlayan Dr.Maxfield, MS'li hastalarla yıllar içerisinde edindiği tecrübeyi özetlerken başarı (sonuç alan hasta) oranını %80'den yüksek olarak değerlendiriyor. Mesane kontrolü, güç ve hareket kabiliyetinde artış ağırlıklı olarak tedavide alınan pozitif sonuçlar. http://www.jpands.org/vol10no4/maxfield.pdf

HBO tedavisi normal atmosferik basıncın (deniz seviyesinde 1 atm) üstünde bir basınç altında çok yoğun oksijen solumaktan ibarettir. Deniz seviyesinde, atmosferdeki oksijen oranı %21. HBO tedavisi sırasında basınç ve soluduğumuz  yoğun oksijen sayesinde kanda taşınan oksijen miktarı artar; normalde kan dolaşımıyla oksijenin ulaşamadığı bölgelere bile oksijen ulaşır (lenf, plazma vs. aracılığıyla). Böylece organlar, dokular bol oksijene kavuşur.  MS'te daha fazla sinir hücresi kaybının önüne geçilebilir ve hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Tabii tek bir kürle yetinmeyip tedaviyi periyodik olarak tekrarlamak çok önemli.

MS hastaları için önemli diğer nokta, 2 atm mutlak basıncın üzerinde tedavi görmemek. İdeal olan 0,5 atm relatif (yani 1,5 atm mutlak) basınç altında tedavi görmek. Eğer başvurduğunuz HBOT merkezi daha önce MS'li hasta tedavi etmemişse, merkezin doktoruyla durumunuzu görüşüp, diğer nöroloji hastaları ve otizm hastası çocuklar gibi 1,5 atm'de tedavi görmek istediğinizi mutlaka söyleyin. Bunu söylemekle beraber, HBOT ile gördüğüm faydayı 2,5 atm basınç altında birkaç seanstan sonra gördüğümü de aktarmalıyım.

Dikkat edilecek bir konu daha var : tedaviden önce mutlaka birşeyler yemiş olmak. HBO tedavisi sırasında glukoz metabolizmasında oluşan değişim hipoglisemiye sebep olabilir. Tedavi sırasında kan şekerimizin düşmemesi için tedbir almalıyız. İnsülin tedavisi görenler hipoglisemi konusunda daha fazla risk altındalar.

Tedavinin ilk seanslarında basınç dengelemede yaşanan güçlük sonucu kulak zarlarında rahatsızlık hissedilebilir. HBOT merkezinde basınç dengelemeyi öğreneceğiniz için ve düşük bir ek basınca (relatif 0,5 atm) maruz kalacağınız için bu ciddi bir sorun değil. Arada sırada su içerek, sakız çiğneyerek ve esneyerek de kulaklarınızı rahatlatabilirsiniz. Hoşuma giden bir yöntem başlangıçta basınç artarken goji berry yemek. Goji berry hem yutkunarak kulaklarınızı rahatlatmanızı sağlar, hem de antioksidandır. Doğal ürünler satan dükkanlarda bulabilirsiniz.

HBO terapisinin faydalı olduğu çok çeşitli hastalıklardan bazıları :
Otizm, diyabet, fibromiyalji, MS, lyme, HIV/AIDS, migren, romatoid artrit, lupus, spor yaralanmaları, kırıklar ve zor iyileşen yaralar, felç, kronik yorgunluk sendromu, bazı kalp hastalıkları, akut ve kronik kansızlık, Crohn hastalığı, kolit ve gastrointestinal sistemin ülserleri, gazlı kangren, vurgun (dekompresyon hastalığı), gaz zehirlenmesi.. http://drcranton.com/hbo/conditions_treated.htm

MS'te HBO tedavisine hastalığın erken aşamalarında veya düşük Kurtzke skoruyla (EDSS - engellilik düzeyini belirtir) başlayan hastalar daha fazla fayda görür. İlk kürün kaç seans olması gerektiğine dair yeterli araştırma yok. İlk kür 10 ya da 20 seans yapılabilir; sonrasında haftada bir kez veya yılda birkaç uzunca kürle tedavi desteklenmelidir. On-ondört yıl boyunca periyodik olarak HBOT'a devam eden (genellikle haftada bir seans tercih edilir) hastalar arasında yapılan bir araştırmaya göre :

(http://www.drcranton.com/hbo/HBO_MS_UK.htm)
DURUMRRMS - Ataklı tipSPMS - Kronik sekonder (ikincil) ilerleyen tip
Hasta sayısı112259
İyileşme gören14 = 13%12 = 5%
Değişmeyen - stabilize olan23 = 21%31 = 12%
Toplam olarak kötüleşme yaşamayan37 = 33%43 = 17%
Ortalama tedavi sayısı338257

HBO terapisi Avrupa'da birçok ülkede uzun zamandır MS tedavisinin etkili bir parçası olarak kabul ediliyor. İngiltere'de sadece MS hastalarına hizmet veren 60'ın üzerinde HBOT merkezi bulunuyor. Sigorta şirketleri MS'te HBOT masraflarını üstleniyor. Durum Avrupa'da böyleyken Amerika'da değil.

Türkiye'de de birçok farklı alanda HBOT yardımcı tedavi olarak başvurulan bir yöntemken, MS'te henüz değil. Bu konuda biz hastalara iş düşüyor : talepkar olmamız, nörologlara bu yardımcı tedaviyi denemek istediğimizi söylememiz ve sigorta sisteminde HBOT'un MS için kabul gören bir tedavi olması için uğraşmamız gerekiyor.

HBOT denemeye değer, MS'e tam bir çare olmamakla beraber hastalığın ilerlemesini yavaşlatma, hatta durdurma potansiyeli taşıdığı için çok önemli bir tedavi yöntemi. Diğer tedavilerin yanısıra yararlanabilirsiniz.

Ankara'daki HBOT merkezleri :
Fora  http://www.ankarahiperbarik.com.tr/      (0 312) 285 58 75
Hiper - B  http://hiper-b.com.tr/iletisim.html       (0312) 495 85 78

Ankara-Çubuk'ta, Numune Hastanesi Sualtı Hekimliği yönetiminde bir merkez daha var. Maalesef burada, otizm ve MS gibi SGK'nın HBOT'tan fayda görülen hastalıklar listesinde yeralmayan  hastalıklar tedavi edilmiyor.