Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


6 Ağustos 2014 Çarşamba

Bentonit Kiliyle Detoks

Bentonit kili  birçok alanda kullanılan  doğal bir kil türü. Temeli yıllanmış volkanik kül. Yanında en çok bulunan elemente göre isimlendirilen sodyum, potasyum ve kalsiyum bentonit killeri farklı alanlarda bolca kullanılıyor. Sanayide, endüstriyel amaçlarla, sondaj çamuru, kedi kumu vs. olarak kullanılan genellikle sodyum bentonit. Terapötik amaçlar için en çok önerilen ve  yemeye de uygun olan, kalsiyum bentonit. Uzmanlar, bentonit kilinin tedavi edici özelliklerinin içinde bulunan montmorillonit mineralinden ve negatif iyonlarla yüklü olmasından kaynaklandığını düşünüyor.  Bentonit kilinin içinde bulunan bol magnezyum ve 67 adet eser element de yararını artırıyor.


Kilin tedavi amacıyla kullanılmasının izleri çok eski zamanlara dek sürülebiliyor. Milattan önce 2500 yılında Mezopotamya’da tıbbi kil kullanıldığı biliniyor. Yine milattan önce 2. yüzyılda, ünü bugüne ulaşan yunan filozof ve hekim Galen hasta ve yaralı hayvanların kendilerini iyileştirmek için kil kullandığını kaydetmiş. İbn-i Sina öğrencilerine kille tedaviyi öğretmiş. Aborijinlerden Kuzey Amerika yerlilerine kadar çok sayıda topluluğun kili ticaret ve ritüellerinin dışında gıda olarak, yara ve hastalıkların tedavisi için de kullandığı biliniyor.  Eski fransız kültürlerinde, insanlar kili dişeti hastalıkları, ülserler, döküntü, dizanteri, hemoroid, ısırıklar ve iltihaplanmış yaraların tedavisinde kullanmış.


Bentonit kilinin önde gelen faydaları :
  • Karaciğer, cilt ve kolonu temizler
  • Ağır metalleri, toksinleri, çeşitli patojenleri (parazitler, bakteri ve virüsler gibi hastalık yapıcı unsurları) bağlayarak vücuttan atılmalarını kolaylaştırır
  • Sindirim sistemindeki florayı dengeler
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir (acaba düzenler mi demeli?)
  • Besinlerin sindirimine yardımcı olur
  • Hücre ve dokuları tekrar minerallerle yükler
  • Tüm vücudu alkalize eder
  • Vücudu radyasyondan korur


20. yüzyıldaki önemli bentonit kili uygulamaları arasında, 1. dünya savaşı sırasında alman doktorların dizanteri, gıda zehirlenmesi, yaraların iltihaplanmasına karşı kil kullanmasını, dizanteriye karşı önlem almak için rus askerlerinin kumanyasına 200 gram kil konulmasını ve fransız birliklerinde hardala kil katılmasını sayabiliriz.


Bentoniti tedavi amaçlı kullanıma uygun kılan temel özelliği toksik maddeleri çekip bağlama özelliği. Negatif iyonlarla yüklü olduğu için çoğunlukla pozitif yüklü olan toksinleri çekme ve bağlama kapasitesine sahip. Bu şekilde bağlanan toksinler ve patojenler dışarı atılabiliyor. Ayrıca bentonit, dolaşımın da artmasını sağlıyormuş. Kalsiyum bentonit yemeye ve içmeye diğer bentonit türlerinden daha uygun. Mesela sodyum bentonit kili içilerek kullanılacaksa, tüketilen tuz miktarını artıracağı için kullanım miktarının sınırlanması gerekir.


Bentonit kili içerdiği mineraller sayesinde canlılarda enzim üretimini de destekliyor. Sayılan sebeplerle kalsiyum bentonite “yaşayan kil” deniyormuş.


Bentoniti rahatlıkla içeriden ve dışarıdan detoks amacıyla kullanabiliriz. Ağır metaller, diğer toksinler ve patojenler dışında temizlenmesi ve vücuttan atılması için bentonit kilinden yararlanacağımız bir şey daha var ki çok önemli: Mikotoksinler. Mikotoksinler tahıl ve baharatlara yerleşen zararlı, hatta kanserojen küflerdir. Mesela aflatoksin bir mikotoksin. Bu konuyu başka bir yazıda açalım.


Tek bir maddenin bu denli güçlü olması inanılmaz geliyor insana. “Yok artık!” dedirten de bentonit kilinin radyasyonu bile emdiği iddiası. Çernobil felaketinde reaktörde radyasyonu emmesi için bentonit kili kullanılmış. Ağır metalleri çekebilir olması bile bentonit kilini detoks için kullanmaya ikna olmak için yeterli.


Nasıl kullanmalı?


Bentonit kilinin aktif hale geçip negatif elektrik yüküyle şarj olması için ıslatılması gerekiyor.


Bentonit kilini kil banyolarında kullanabilirsiniz. Küvete doldurulan suya kattığınız kili iyice karıştırın ve suyun içinde en az 20 dakika kalın. Kille sadece ayak banyosu da yapılabilir. Ayaklar killi suyun içinde en az yirmi dakika tutulur, sonra durulanır.  Üşümeyeceğiniz durumlarda ıslatılıp krem veya macun kıvamına getirilmiş kili vücudunuza, özellikle kolaltı, boyun, kasık, dizlerin arkası  gibi lenf bezlerinin çok bulunduğu bölgelere yayıp on, yirmi dakika - dayanabildiğiniz sürece - bekletin. Sonra iyice durulanın.


Islak kille yüz maskesi de yapılır, bekletilir ve yıkanır. Kil saçta da kullanılıyor.


Böcek sokması, yaralar ve dermatolojik problemlerde ıslak kille pansuman yapmalı ve kili nemli tutmalı. Pansuman birkaç saatta bir yenilenmeli. (Özellikle dermatolojik problemler inatçıysa ve geniş bir bölgeyi etkilemişse, detoksu içten kil kullanarak destekleyebilirsiniz. )


Etkili bir yöntem de kili suyla karıştırıp içmek. Günde 30 mililitre içilmesi öneriliyor. Bentonit kilinin laksatif etkisi bu tür kullanımda akılda bulundurulmalı. Kil içilince sonrasında bol su içilmesi gerekiyor. Yukarıda kaynak olarak gösterdiğim yazıda kilin içerek kullanımı için şöyle bir program önerilmiş :


1. Kiliniz toz kilse, 2 çay kaşığı kili 250 ml suyla karıştırın ve karışımı için
2. İlk adımı 3 gün birer kez tekrarlayın
3. Üçüncü günden sonra 4 gün kil içmeyin
4. Beşinci günden sonra ilk üç gün olduğu gibi kil için
5. Sonra 3 gün kil içmeyin
Programı iki kez arka arkaya uygulayın. (Böylece 4 haftalık kil kürünü uygulamış oluyorsunuz.) Kil alırken içtiğiniz günlük su miktarını artırmayı, kilin laksatif (müshil) etkisini unutmayın.

Kilin içerek nasıl kullanılması gerektiği hakkında farklı görüşler var. Her türlü rahatsızlıkları için yıllardır kil kullanan Anjou Musafir ve Pascal Chazot, kendilerini, ailelerini ve arkadaşlarını kil kullanarak nasıl tedavi ettiklerini anlattıkları Clay Cures adlı kitaplarında kil içmek konusunda şu öneride bulunmuş : kili bir hafta - on gün kadar kullanın, 8-10 gün ara verin, tekrar içmeye başlayın. Rahatsızlığınız geçene kadar aynı düzende devam edin. Yazarlar, kitapta kil içerken ara vermeyi neden gerekli gördüklerini anlatmamışlar. Bentonit kilini aldığım kişi yıllardır hergün kil içtiğini ve bu sayede bağışıklık sisteminin çok güçlü olduğunu söylüyor. Bu konuda henüz net bir fikir edinemedim. Okumaya devam...

(Not 29/08/2015 : Geçtiğimiz aylar süresince günde 30 ml kil içtim, zaman zaman birkaç gün ara verdim. Ağır metal yükümü öncesinde ve sonrasında ölçtürmediğim için bu konuda faydalı olup olmadığını bilmiyorum. Ama önemli bir nokta farkettim : vücudumuzda bulunan demir de pozitif yük taşıdığı için içeriden kullanım sonucu bentonit kili demirinizi azaltabilir. Benim demir depolarım (ferritin) muhtemelen kili uzun süre içerek kullanmam sonucu epey düşmüş. Aynı durum vücudumuz için gerekli diğer mineraller için de geçerli olabilir. Chazot ve Musafir'in kili aralıklarla kullanmaları (içten) muhtemelen kille kaybedilen gerekli mineralleri beslenme yoluyla tekrar kazanmak için. Demir de vücudumuz için çok gerekli bir element olduğundan kili uzun süreli içme kürlerinde kullanmayı tavsiye etmiyorum. Ağır metalleri atmak için doğal şelatlayıcılar kullanabilirsiniz : soğan ve sarımsak gibi bol sülfür içeren besinler, brokoli, lahana, kıvırcık lahana (kale), kişniş, maydanoz, ALA (alpha lipoic acid).

Kilin keyfini dıştan kullanımla sürmek akıllıca görünüyor.)


Çok önemli bir nokta : Kil hazırlar veya saklarken metal kap, kaşık vs. kullanmamak lazım.


Hangi Hastalıklarda ve Durumlarda Etkili?


Bentonit kili kullanmak detoks gerektiren birçok hastalıkta tavsiye ediliyor. Özellikle içerek bentonit kili kullanmanın çok kuvvetli etkileri olduğu söyleniyor. İçeriden kil kullanmak şu durum ve rahatsızlıklarda etkiliymiş :


  • Gıda alerjileri
  • Kolit
  • Viral enfeksiyonlar
  • Parazitler
  • Artrit
  • Katarakt
  • Diyabetik nöropati
  • İshal
  • Mide ülserleri
  • Akne
  • Kansızlık


Kil banyolarının otizm hastası çocuklar üzerinde olumlu, sakinleştirici etkisi gözlenmiş.


Sivrisinek dahil çeşitli böcek ısırıkları veya arı sokması durumunda, hatta cildimizle temas ettiğinde zarar veren bitkilere dokunulduğunda etkilenen bölgeye kalın bir tabaka halinde macun kıvamında suyla karıştırılmış kil sürülüp, kilin ıslak kalması için bölgeye nemli gazlı bez veya streç film sarılması halinde bentonit kilinin enflamasyona sebep olan zehri çektiği ve şişmeyi önlediği söyleniyor. Diyorken tam… bu sabah balkonda buğday çimlerini sularken omzumu arı (balarısı) soktu. Hemen kalın bir tabaka halinde ıslak bentonit kili sürdüm. Zonklama ve acıyı hemen dindirdi. Kili gazlı bezle kapatıp gün boyu nemli tuttum. Böylece tam zamanında ilk elden kilin arı zehrine etkisi hakkında tecrübem oldu :)

zaman zaman blog'a bağlantı vermektense direkt kopyala/yapıştır yöntemiyle yazılarımı paylaşmayı daha pratik (?) bulan kişiler oluyor. Ben de arada sırada böyle selam vermeyi düşündüm herkese. Has okurlar ve çabama saygı duyan sevgili misafirler, böldüğüm için kusura bakmayın. şu yazıyı okumuş muydunuz?   ipek yavuz 

Barsak enfeksiyonları, gıda zehirlenmesi, difteri, dizanteri gibi durumlarda özellikle suya karıştırılan kalsiyum bentonit kilini içerek kullanmalı. Sanırım barsaklar düzene girene kadar uygulamaya devam etmek gerekir.


Ekzema, akne gibi dermatolojik sorunlarda etkilenen bölgeler ıslak kille kaplanmalı ve kili ıslak tutmak için ıslak bandajla kaplanmalı. Pansumanı birkaç saatte bir yenileyerek gerekirse gece boyunca yerinde bırakıp sonra kaplanan yeri yıkayabilirsiniz. Bu uygulamayı sıkıntılarınız azalana veya geçene kadar sürdürebilirsiniz.


Yaralanmalarda da yaranın. kesiğin veya ezilen bölgenin üzeri kille kaplanmalı, kili ıslak tutmak için ıslak sargı bezi kullanılmalı. Pansuman istenilen sıklıkta yenilenmeli.


Bentonit kili sipariş etmek için ilgili kişiyle şu siteden iletişime geçebilirsiniz :


Yukarıdaki tedarikçiden set olarak aldığım pakette farklı oranlarda sulandırılmış kil kutuları vardı. Yüz maskesi yapmak için, diş fırçalamak için, vücuda sürüp sonra durulamak için, ayak banyosu veya küvete doldurduğunuz suya katmak için ve içmek için…  Farklı bir kaynaktan bentonit kili alırsanız, kalsiyum bentonit kili olduğundan emin olmalısınız, özellikle içerek kullanacaksanız. Toz halde kili istediğiniz oranlarda suyla karıştırarak kullanmak lazım.


Kille diş fırçalamak, kille yüz maskesi yapmak ve banyo keyfimizi bentonit kiliyle zenginleştirmek iyi fikir. MS veya diğer birçok hastalıkta rolü olduğu düşünülen ağır metal yükünü azaltmanın zahmetsiz yolu ...


Konu hakkında daha çok bilgi için şu kitap güzel görünüyor :




kaynaklar :

Clay Cures Anjou Musafir, Pascal Chazot