Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


1 Mayıs 2012 Salı

Dr. Terry Wahls'ın Hikayesi


MS'te geri dönüş mümkün mü? Kaybettiklerimizi geri alabilir miyiz? Hastalığı durdurup geri adım atmasını nasıl sağlarız?

Beslenmesini değiştirerek bunu başaranlar var. İlk ünlü örnek 1950'lerde MS'le mücadeleye başlayan İngiliz tiyatro yazarı Roger McDougall. Ondan başka bir gün bahsedeceğim.
http://www.direct-ms.org/rogermcdougall.html

Bugünlerde beni heyecanlandıran hikaye bir arkadaşım sayesinde haberdar olduğum Dr. Terry Wahls'ın hikayesi. MS hastaları için ilham ve ümit verici biri...
Dr.Terry Wahls'ın hikayesi özetle şöyle : MS teşhisinden sonra modern tıbbın sunduğu imkanlarla en iyi tedaviyi aldığını söylüyor. Buna rağmen çok geçmeden hastalık progresif aşamaya (SPMS) geçmiş ve Dr.Wahls tekerlekli sandalye kullanmaya, normal oturamamaya başlamış. Bunun üzerine araştırmalara başlamış.

Dr. Wahls'ın hikayesini kendisinden dinlemek için :
http://www.thewahlsfoundation.com/dr-wahls-gives-tedx-talk-on-overcoming-multiple-sclerosis/

bu linkte videonun hemen altında konuşmanın ingilizce metni de var.
Araştırmaları onu MS'te mitokondrinin önemini farkedip, beyin ve mitokondri için beslenmeye yöneltmiş. Mitokondri (çoğul, tekili "mitokondrion") hücrede enerji üretimini gerçekleştiren, toksinlerin atılması dahil birçok görev üstlenen organeller.

Dr.Wahls sinir sistemini ve mitokondri temelinde hücrelerini güçlendirmek için çeşitli besin takviyeleri alması gerektiğini anlamış. Hapların sentetik içeriğindense beslenmesini düzenleyerek tercihen doğal kaynaklardan daha bol balıkyağı, koenzim Q10, sülfür, kreatin, iyot, çeşitli B vitaminleri ve antioksidanlar almanın etkili olacağına karar vermiş. Tarım ve hayvancılık öncesinde yaşamış paleolitik (avcı - toplayıcı) insanın beslenmesini örnek almış. Et (serbest otlayarak beslenmiş hayvanlardan), balık, bitki kök ve yaprakları, meyveler, yemişler ve iyot için deniz yosunu... Besinler, özellikle sebzeler doğal olunca henüz keşfedilmemiş, adı konmamış mikrobesinleri de almış olacağını düşünmüş.

http://www.paleodiet.com/      (ayrıca "7'den 70'e Taş Devri Diyeti" - Prof.Dr. Ahmet Aydın)

Günde üç yemek tabağını (veya dokuz kase) dolduracak miktarda sebze, meyve yemeyi salık veriyor Dr. Wahls. Üç tabak şunlarla dolduruluyor : biri her tür yeşillik (çiğ ıspanak, karalahana, semizotu vs.), ikincisi özellikle sülfür içeren sebzeler (sarımsak, soğan, pırasa, brokoli, lahana ailesinden sebzeler) ve üçüncüsü de çeşitli renklerde sebze ve meyveler (pancar, elma, havuç, böğürtlen vs.). Bu arada mısır ve patatesi listesine almıyor, bol nişasta içerdikleri için zararlı buluyor. Tabak lafın gelişi... İsterseniz belirtilen miktarda sebze ve meyvelerden güçlü bir blender (mesela Vitamix) ile smoothie ve çorbalar da yapılabilir. Gluten içeren tahıllar (buğday, arpa, yulaf vs.), rafine gıdalar ve süt ürünlerinden uzak durmak Wahls diyetinin önemli bir parçası. D vitamini ve balıkyağının önemli olduğunu o da söylüyor. Bu şekilde beslenmenin alıştığımız şekilde beslenmekten daha pahalıya malolacağı aşikar. Aynı meblağı sağlık harcamalarına vermektense doğru yiyeceklere vererek sağlığımızı korumak ya da geri kazanmak mümkünse hangisini seçeceğimiz de öyle.
Dr. Wahls'ın beslenmesini değiştirerek tekerlekli sandalyeden kurtulmuş ve bisikletini sürebilir hale gelmiş olması çok ümit verici. Diyetinin detaylarını anlattığı, tarifler de içeren bir kitabı var : "Minding my Mitochondria". Gelirinin yarısı konuyla ilgili araştırmalara gidiyor. Amazon'dan edinebilirsiniz. Dr. Terry Wahls'ı facebook'ta da izlemek mümkün.

not  8 temmuz 2014 :   Terry Wahls'ın son kitabı "The Wahls Protocol" Amazon'da. Henüz okuyamadım; ama beslenme şeklini değiştirmek dışında hindistancevizi yağı kullanmak, egzersiz gibi yöntemleri de sadece MS hastalarına değil, kronik hastalıklardan muzdarip herkese tavsiye etmiş.

Sonuç olarak beslenme ve MS arasında bir bağlantı bilimsel olarak kurulmamıştır. Beslenmeyi değiştirerek MS'in ilerlemesinde bir değişiklik yaratılabileceği de kanıtlanmamıştır. Dr. Wahls'ın diyeti alışıldık beslenme tarzından epey farklı, birçoğumuza uygulamada zor gelebilecek bir diyet. Yine de bu hikayeyi sizinle paylaşmak istedim.