Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


28 Temmuz 2011 Perşembe

Vitaminler vs. ve Yardımcı Yöntemler

Merhaba, blog'u kalabalıklaştırıp önemli konuları arka planda bırakmak istemiyorum. Bizim için halihazırda en etkili alternatif/yardımcı tedavi seçenekleri düzenli olarak LDN kullanmak, HBOT (Hiperbarik Oksijen tedavisi) ve su orucu.
Hastalığa şöyle bir kombo saldırı yapabiliriz : önce illa ki LDN, vakit kaybetmeden HBOT ve kendinizi zorlamadan, zaman zaman su orucu. Engellilik düzeyi arttıkça herhangi bir tedaviden cevap alma şansı düşüyor. Genç hastalar hastalığın ilerlemesini beklememeli.

Besin Destekleri

MS'te hastalığın seyrini hafiflettiği söylenen çeşitli vitaminler, mineraller, baharatlar, besinler var. Hakkında bilgi sahibi olduğum, bence önemli birkaçını sıralamak istiyorum :
- D vitamini : bizim için çok önemli. Ekvatordan uzaklaştıkça MS görülme sıklığının artması, MS'in en çok az güneş gören kuzey ülkelerinde görülmesi bu vitaminin önemini anlatıyor. Modern yaşam bizi ev ve ofislere, hep iç mekanlara sıkıştırmış durumda. Çoğu MS'lide D vitamini eksikliği var. Laboratuarda 25-OH vitamin D testiyle kanınızdaki D vitamini düzeyini ölçtürebilirsiniz. Kullanmanız gereken D vitamini, hayvansal kaynaklı (cholecarciferol) D3 vitamini. Yurtdışından getirtme imkanınız varsa ( kendiniz ısmarlamayın, artık gümrüğe takılıyor maalesef) sıvı veya kapsül olarak temin edip, D vit. seviyenize göre kullanabilirsiniz. Eczanelerde bebekler için satılan sıvı Dvit 3 de var. Çorbalara, meyvesuyuna katarak kullanılabilir.
- B12 : güçlü bir kan-beyin duvarı (blood brain barrier) için gerekli bir vitamin. Bu duvarı normalde geçmemesi gereken T lenfositlerin sinir kılıflarına saldırısı söz konusu bizim durumumuzda. Özellikle vejetaryen/vegan iseniz kanınızdaki B12 düzeyini ölçtürmekte, düşükse yükseltmekte fayda var. B12 sadece hayvansal gıdalarda ve yosunlarda bulunuyor. Yosun hapı almak pek cazip değil. Klorella ve spirulina hapları çok fazla demir içeriyor.
Kuzu eti, yumurta, organik tavuk B12 almak için tüketebileceğimiz gıdalar.
http://www.howweheal.com/vitaminb12.htm

- Balık yağı : doğal bir antienflamatuar. Günlük olarak alınabilir. Balık yerken beslenme zincirinin üstünde yeralan, bu sebeple vücutlarında daha çok ağır metal biriktirmiş olan balıklardan ve midye gibi suyu süzerek beslenen canlılardan uzak durmalıyız. Balıkyağı hapı kullanırsanız, günde 1 - 4 gr alınabilir. Fakat cod liver oil gibi balık karaciğerinden elde edilen yağlardan toksisite yüzünden uzak durulmalı. Güvenilir markaların iyi filtre edilmiş yağları kullanılmalı.
- ALA (alpha lipoic acid) güçlü bir antioksidan. MS'te etkinliğiyle ilgili çalışmalar yapılıyor.

- Pycnogenol : bu da güçlü bir antioksidan.  MS'te ve birçok hastalıkta serbest radikallerin rolü olduğu için antioksidan desteği almak iyi bir fikir. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20120717
- Zerdeçal, semizotu, sarımsak, ginseng

- Magnezyum, çinko
- Kara üzüm (kurusu tüketilecekse çekirdekli üzüm tercih edilmeli), yabanmersini (billberry), blueberry (Amerika kökenli bir yemiş, bizim organik pazarlarda da bulunuyor artık) kan-beyin bariyerini güçlendirdiği söylenen meyveler
- sandığımızın aksine kolesterolümüzün çok düşük olması iyi değil. Bu, damarları zayıflatabilecek bir faktör. Doymamış yağlardan yeterince tüketmeliyiz. Balıkyağı, tuzsuz kuruyemişlerin yağları (ceviz, fındık, kabakçekirdeği, ayçekirdeği vs.) faydalı yağlar.
- Ayrıca, multivitaminler ve kan ilaçlarıyla gereksiz demir yüklenmekten kaçınmalıyız. Fazla demir beyin için zararlı. Ağır Metaller başlıklı yazımda daha detaylı bilgi var.

Yardımcı Yöntemler

Bizi rahatlatacak, stresten kurtulmamızı sağlayacak yöntemler ... İlk aklıma gelen yoga... Kas ve sinir fonksiyonlarının güçlenmesi yoganın bir yararı, diğeri sinirleri yatıştırma, insanı rahatlatma özelliği. Rekabet, kendini zorlama ve başkalarıyla kıyaslama yoga felsefesinde yok. Yapabildiğimiz kadar... Tercihen MS'i bilen, MS'li hastalarla çalışmış iyi bir hocadan ders almalısınız. O gerektiğinde hareketleri sizin hareket kabiliyetinize göre basitleştirir ya da sizin için zor olmayan duruşları seçer. Yoga yapmış olanlar ve kendini bu yeni duruma adapte etmek isteyenler de MS hastalarına yönelik hazırlanmış yoga DVD'lerinden yararlanabilir. Size uygun hareketlerden oluşan kısa seanslar yapabilirsiniz evde. Yoga yaparken zihin dinlenir.

Tai Chi de rahatlatıcı hareket dizilerinden oluşan farklı bir sistem. Ayakta çok yorulmuyorsanız deneyebilirsiniz. Bunun için de iyi bir hoca bulmalı.
Hangi egzersizi yaparsak yapalım önemli olan kendimizi yormamak, hırpalamamak. Egzersiz yaparken vücut ısımızı fazla yükseltmemeye ve yeterli su tüketmeye de dikkat etmeliyiz.
Meditasyon, doğada vakit geçirmek, yüzmek , zihnimizi MS'ten, problemlerden uzaklaştıracak rahatlatıcı uğraşlar da listemizde yeralabilir. 
Refleksoloji ve masajın da faydasını görebilirsiniz. Masajın da çok ısıtıcı olmamasına dikkat etmek gerekiyor.
Başka yöntem ve tamamlayıcı besinlerden haberdar oldukça bu sayfayı güncellerim.