Yasal Uyarı

Yasal Uyarı
Bu sitede yayınlanan bilgi ve referanslar hiçbir surette doktor tavsiyesi yerine geçmez. Tüm sağlık problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kesinlikle ilaç veya başka tedavi yöntemleri kullanılmamalıdır.

Kaynak gösterilerek paylaşılan ve verilen bağlantılar (link'ler) ile ulaşılan bilgilerden kaynak sahibi sorumludur.
Sitede yer alan bilgilerin Multipl Skleroz ve diğer hastalıklar konusunda genel kabul gören tıp literatürüne uygun olduğuna dair bir iddiam yok. Bir MS hastası olarak denediğim, kısmen fayda gördüğümü düşündüğüm yardımcı tedavilerle ilgili bilgi paylaşıyorum. Dolayısıyla, her hasta benim gibi kendi sağlığı için yaptığı seçim ve uygulamalardan sorumludur.


25 Ocak 2014 Cumartesi

Hirudoterapi

Hirudoterapi sülük tedavisidir. İğrenmeyin; bu küçük ve basit canlılar çok yararlı. Belki bazılarınız her bahar birkaç sülükle kanını temizleyen veya bazı rahatsızlıklarında hemen sülük kullanan anneanne ve babaanneleriniz yüzünden zaten konuya aşinasınız.


Hirudoterapide vücudun istenen bölgelerine  tutunan sülükler kan emerken aynı zamanda kan dolaşımımıza sağlığımıza yararlı olabilecek çok sayıda madde zerkediyormuş. Bunlar arasında kan sulandırıcı, varolan pıhtıları eritici, damar genişletici,  antibakteriyel ve kan basıncını düzenleyen maddeler buluyormuş.

Geçtiğimiz yüzyıllarda da tıbbi sülükler sağlık için kullanılmış. Şimdilerde, mikrocerrahide, varisli damarların tedavisi, kas krampları, tromboflebit ve osteoartrit dahil birçok durumda sülüklerden yararlanılıyor.

Sülük vücuda ağzıyla tutunuyor. Isırığı iğne batmasından biraz daha şiddetli, yani oldukça hafif. Kan emerken canınızı yakmıyor. Doyunca (20 ila 50 dakika arasında) kendiliğinden düşüyor. Salgıladığı maddelerden hirudin kan sulandırıcı olduğu için 1,5 gün kadar bandajlarınızı sık değiştirmeniz gerekecek. Bandajları değiştirirken sülüklerin ısırdığı yerlere biraz çörekotu yağı sürer ve tekrar bandajlarsanız yaralar çabuk iyileşir. Yaraların etrafında şişme, kızarıklık, ağrı, yani enflamasyon olmamalı. Böyle bir durumla karşılaşırsanız yara mikrop kapmış demektir. Mikrop, sülüğün salgılarından değil, antibakteriyel sıvıyla temizlenmemiş sülüğün vücudundan veya dışarıdan (yara bakımına dikkat edilmemesi yüzünden) bulaşır. Bu durumda cilt doktoruna görünüp durumu anlatmalı ve muhtemelen antibiyotik kullanmalısınız.

Sülük konusunda niyetim kendi üzerimde denemeler yapmak, elde ettiğim güzel sonuçları paylaşmaktı. Ama olaylar hayal ettiğim gibi gelişmedi. Bir hatam (sülükten anlayan bir doktor bulamadığım ve önemsemediğim için) sülük operasyonunu evde yapmamdı. İlk deneyimimde sorun yaşamadım. İkinci deneyim için yeterince beklemedim (2 ay), çok sayıda sülük kullandım (45 kiloluk ipek’e 10 sülük fazlaymış) ve ikinci kez aynı kaynaktan aldığım (internet üzerinde bir site) sülükler bana hiç iyi gelmedi. Bu yaratıkların çok farklı cinsleri var demek ki ve bazıları insana iyi gelmiyor. Neyse ki herhangi bir ters etki yaratırlarsa geri dönüşü oluyor.

Fikrim : hirudoterapi, güvenilir bir kişiyle, tercihen sülük konusunda deneyimli bir doktorla denenebilecek bir yöntem. İyi hissettirirse yılda bir - iki kez (özellikle bahar aylarında) yardımcı bir yöntem olarak denenebilir. 

Vücutta fazla demir bulunması iyi değil. Sonuçta demir bir ağır metal. Bir teoriye göre, demir fazlalığı MS hastalarının beyinlerinde rastlanan plakların bir sebebi olabilir. Menstrüasyon sayesinde menopoz öncesinde kadınlar vücutta demir birikimine karşı bir ölçüde korunuyor. Her türlü kan kaybı vücudun demir depolarında (demir fazlası vücutta ferritin olarak saklanır) azalmaya sebep olur. Hirudoterapi erkekleri ve özellikle menopoz sonrasında kadınları fazla demir birikiminden korur.

Not : Bir kez kullanılan sülükler bir daha kullanılmaz. Sülükleri imkanınız varsa göl, dere gibi bir yere bırakır veya saf alkolde öldürürsünüz.

Kaynaklar :